Главна / Култура / У Осојану 6. и 7. августа “Ђедов сабор”

У Осојану 6. и 7. августа “Ђедов сабор”

Поводом највећег и најуспешнијег повратка Срба на Косово и Метохију, након протеривања 1999. године, установљен је Сабор посвећен митрополиту Амфилохију Радовићу, под називом “Ђедов сабор”. Митрополит је један од најзаслужнијих за повратак у Осојане код Истока и, у првим данима је био са повратницима да их охрабри и подржи својим примером, љубављу и молитвама. Он је обновио и основао многе саборе у различитим крајевима наше земље, па су у Осојану верни народ, Епархија рашко-призренска и институције културе одлучиле да се установи Сабор који ће носити његово име и који се ове године одржава други пут.

Сабор ће свечано бити отворен 06.08.2022. у 20:00 часова, када ће бити одржано и књижевно вече. Учесници књижевнр вечери ће бити Ратко Поповић, Новица Соврлић, Драгомир Костић Александар Дунђерин, Виктор Поповић и Станко Аџић народни гуслар.

Други дан Сабора 07.08.2022. почеће светом аријерејском литургијом у 08:00 часова, нако чега следи беседа владике Теодосија. Програмом је предвиђено и обраћање представника митрополије црногорско-приморске и председника Привременог органа општине Исток Косте Белошевића.

У склопу другог дана Сабора биће приређен и културно-уметнички програм, а наступиће КУД „Копаоник“, „Старосрпски извори“, народни гуслари,а потом следи извођење песама на стихове митрополита Амфилохија. Након свега планирана је и трпеза љубави.

Сабор организују: Епархија рашко-призренска, Парохија осојанска, Дом културе „Грачаница“ из Грачанице, Привремени орган Општине Исток, КУД „Копаоник“ Лепосавић, Дом културе „Свети Сава“ Исток.

Check Also

“Путујући биоскоп” у местима широм Косова и Метохије

Дом културе ,”Грачаница” организује “Путујући биоскоп” у местима широм Косова и Метохије, најавили су данас …