Главна / Вести / Србија / Брнабић: Очекујем конструктиван састанак у Бриселу

Брнабић: Очекујем конструктиван састанак у Бриселу

Председница Владе Србије Ана Брнабић данас је у разговору са амбасадором САД у Србији Кристофером Хилом изразила уверење да ће састанак 18. јула у Бриселу са Мирославом Лајчаком на који су позвани председник Србије и премијер привремених институција у Приштини бити конструктиван и нагласила да је очување мира у региону један од приоритета Србије.

Амбасадор Хил је поновио став да је наставак разговора једини пут за решавање отворених питања и истакао да САД снажно подржава дијалог уз посредовање Европске уније.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Брнабић је изразила уверење да ће “састанак поводом нове рунде дијалога 18. августа у Бриселу бити конструктиван, нарочито у светлу актуелне ситуације и једностраних потеза Приштине”, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Она је истакла да је очување мира и стабилности у региону један од кључних приоритета и да Србија остаје посвећена улагању додатних напора у циљу развоја регионалних односа у свим областима.

Чврсту подршку регионалној сарадњи, како је оценила премијерка, Србија пружа и кроз иницијативу „Отворени Балкан“, која се показала као ефикасан оквир за решавање питања важних за наше грађане.

Саговорници су истакли да постоји велики потенцијал за сарадњу у области енергетике, пре свега када је реч о пројектима обновљивих извора енергије.

Брнабић је оценила да је енергетска безбедност тема од изузетног значаја за Србију и да је неопходно учинити нови искорак у циљу енергетске транзиције и изградње нових енергетских капацитета и у том смислу видимо потенцијал за сарадњу са САД.

Check Also

Петковић: Изрицање једномесечног притвора Петровићу и Обреновићу, наставак насиља приштинског режима над Србима

Изрицање једномесечног притвора Радошу Петровићу и Душану Обреновићу, које је КФОР насумично и неосновано задржао …