Главна / Вести / Косово и Метохија / Директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић састао се са Јергенсом Фредериком

Директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић састао се са Јергенсом Фредериком

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се са замеником начелника Одсека за Западни Балкан у Министарству иностраних послова Савезне Републике Немачке, Јергенсом Фредериком са којим је разговарао о дијалогу Београда и Приштине, с посебноим освртом на последња дешавања у покрајини.

Петковић је свог саговорника информисао о једностраним и противправним акцијама Приштине која је насилно и кршећи све постигнуте споразуме желела да Србима на Косову и Метохији укида личне карте и регистарске таблице.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је посебно истакао да су такви потези Аљбина Куртија директно кршење постојећих споразума и важећих договора и припрема терена од стране Приштине за изазивање кризе и тензија на терену.

„Недвосмислено је да власти Привремених инситутиција у Приштини не желе дијалог, веће желе сукобе. Београд је од почетка процеса нормализације односа опредељен за дијалог као једино средство за мирно решавање свих отворених питања, међутим Приштина упорно настоји да запали буре барута на простору КиМ и изазове кризу и сукобе због чега и повлачи потезе за које унапред зна да могу имати катастрофалне последице по мир и стабилност у читавом региону. Због тога се надам да ће наредни дијалог Приштина схватити веома озбиљно као простор за дипломатско решавање проблема на терену, а не полигон за уцене и звецкање оружјем“, подвукао је директор Петковић.

Паралелно са унапред припреманим насилним акцијама Приштине, које су пре свега усмерене на север Косова и Метохије, свакога дана смо сведоци серије дезинформација Приштине и етнички мотивисаних инцидената на терену усмерених према Србима посебно јужно од Ибра и храмовима СПЦ. Од доласка Аљбина Куртија на власт имамо 212 таквих забележених случајева, чак 50 одсто више него у периоду пре њега, навео је директор Канцеларије за КиМ.

Он је информисао свог саговорника и о недавно постигнутом договору у области енергетике кроз усаглашену Мапу пута истакавши да је овај договор улио наду да односи Београда и Пирштине иду у правцу нормализације односа и решавања свакодневних проблема грађана, али да су последње акције Приштине нажалост дијалог вратиле три корака уназад.

 

Check Also

Петковић: Наставља се Куртијев терор над Србима, његови специјалци упали у Косовску Митровицу

Наставља се Куртијев терор над Србима, његови специјалци упали су малопре и у просторије ОИК …