Главна / Вести / Косово и Метохија / Влајић: Нема правне основе за подношење пријава против Срба на барикадама

Влајић: Нема правне основе за подношење пријава против Срба на барикадама

Адвокат из Северне Митровице Небојша Влајић сматра да најаве из Приштине о отварању истраге и могућем подношењу кривичних пријава против особа које су биле на барикадама у недељу увече немају правни основ, већ служе у дневно политичке сврхе и за застрашивање Срба.

Крајњи циљ оваквих најава је, како наводи Влајић, протеривање Срба са Косова.

“Ја имам право да стојим где год хоћу, па и на барикадама и поред њих. Уколико неко није учинио никакву активну радњу он не може да одговара ни за шта. Под активном радњом се подразумева примена силе, напад или спречавање некога у извршењу неке радње. Ако то није учињено, присуство особе на том месту не значи ништа“, каже за Косово онлајн адвокат Влајић.

Влајић сматра да је ово још један у низу притисака на Србе који живе на Косову, што власти у Приштини раде на сваки могући начин.

“Ово је класично застрашивање грађана као и сваки поступак који се води без основа. Ово неће допринети поверењу између грађана на Косову, то је сигурно“, сматра Влајић.

Након што су склоњене барикаде из два места на северу Косова, генерални директор Косовске полиције Самедин Мехмети изјавио је да полиција спроводи истрагу, али да је још рано да се говори о томе против кога се води поступак.

Ова најава није прошла незапажено будући да је, након постављања барикада у септембру прошле године, за кршење уставног поретка осумњичено 58 Срба, а још 14 за убиство у покушају.

Срби са севера су тада поручили да је у питању грађанска непослушност и да не могу да их терете за поменута дела за која је предвиђена затворска казна од чак 20 година.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Петковић: Наставља се Куртијев терор над Србима, његови специјалци упали у Косовску Митровицу

Наставља се Куртијев терор над Србима, његови специјалци упали су малопре и у просторије ОИК …