Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Курти најновијом изјавом показује да отворено жели рат, а не дијалог и договор

Петковић: Курти најновијом изјавом показује да отворено жели рат, а не дијалог и договор

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Аљбин Курти и најновијом изјавом показује да отворено жели рат, а не дијалог и договор. Ако Курти јавно потврђује да Заједница српских општина никада неће бити формирана, а да Срби морају да прихвате једностране и насилне одлуке о таблицама и личним картама, свима је јасно да Курти призива сукобе на Косову и Метохији, истакао је Петковић.

“Зато у свакој својој изјави Курти измишља наводни утицај Русије јер жели тако не само да нападе Београд, већ и да оправда будуће нове једностране и насилне акције против српског народа у покрајини”, каже Петковић.

Београд ће, наводи Петковић, на челу са председником Александром Вучићем наставити да одговорном и мудром политиком чува мир и стабилност на простору Косова и Метохије и Западног Балкана уопште и да решења за све кризе тражи у оквиру дијалога и разговором.

“Покушаји Приштине да наметну агенду разговора у Бриселу некаквим пустим сновима о “међусобном признању” нису ништа друго до тактика да обесмисле и упропасте дијалог и пре његовог почетка. Знам да ће Курти у Бриселу од стране председника Александра Вучића добити одговор какав заслужују његови милитантни и ратнохушкачки покличи”, истиче Петковић.

Оно што Курти добро зна, али не сме јавно да каже јесте да га Срби на Косову и Метохији сматрају директно одговорним за сва малтретирања, инциденте, обесправљеност, одузимање слободе кретања и других дмеократских права, наводи Петковић и додаје да је због тога “њихов отпор и револт последица Куртијевих једностраних, насилних и протиправних акција, а не некаква диригована страна агенда”.

“То што је Курти научио да игра по туђем диктату и да му судбину кроје стране амбасаде његов је проблем, Срби су слободарски народ који своја права у постојбини својих прадедова не желе да предају у било чије руке”, поручио је Петковић.

Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је за италијански лист Република да је ризик од новог сукоба између Косова и Србије висок, преноси Албанијан пост. Курти је говорио и о новим реципрочним мерама према Србији, истакавши рок од два месеца. “Конверзија регистарских таблица коју је поставио Слободан Милошевић. Ово је одлука моје владе. Имају два месеца”, поручио је он. Поводом напада на косовску полицију на северу, рекао је да тужилаштво истражује случај. Курти је додао да Србија има 48 база око Косова. “Срби имају 48 база око Косова. Протести нису били спонтани, већ их је организовао Београд уз подршку Русије”, рекао је Курти.

Check Also

Ученички парламент  ОШ „Свети Сава“ у Племетини организовао етно изложбу „Из наше куће“ 

Ученички парламент ОШ „Свети Сава“ из Племетине још једном једном је доказао истинитост народне пословице …