Главна / Вести / Косово и Метохија / Старовић: Запад да не наседа на Куртијеву игру

Старовић: Запад да не наседа на Куртијеву игру

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изразио је бојазан да ће косовски премијер Аљбин Курти тражити неки нови разлог да поново ескалира ситуацију на терену.

“Са искуством једностраних потеза Куртија, прибојавам се да чак и у контексту наставка дијалога 18. августа, чак и у најбољем могућем сценарију да се договори било даље одлагања или модификација мера, да ће Курти тражити само други, трећи или четврти довољан разлог да поново ескалира ситацију на терену. Можда то неће бити на тему регистарских таблица или личних карата, али ће потражити неку другу прилику”, рекао је Старовић на Телевизији Курир.

Старовић је изразио бојазан и да Курти сагледава актуелну ситуацију уз рачуницу да му геополитичке околности у вези са ратом у Украјини иду на руку и да су за њега повољне да их искористи како би, изазивајући намерно ескалацију, себе представио као заштитника вредности западног света, као “малог Зеленског који се на балканским просторима сукобљава са Србима, читајте Русима или малим Путином”.

“Морамо да објашњавамо колико је та концепција сулуда и удаљена од истине и морамо молити наше  међународне партнере, пре свега са политичког запада, да не наседају на такву игру и да не дозволе  једном човеку попут Аљбина Куртија да запали Балканско полуострво”, навео је Старовић.

Упитан о наставку дијалога 18. августа, Старовић је нагласио да је битно да дијалог постоји барем као формула, али да је тешко бити оптимиста и очекивати напредак имајући у виду утврђени образац понашања Куртија који се, каже, заснива на једностраним потезима, једностраној примени техничких споразума и произвољном тумачења споразума

То се, додаје, види у последњих годину дана, наводећи да је у септембру прошле године Приштина насилно покушала да одузме таблице Србима на северу, да су у октобру специјалне јединице косовоске полиције извршиле напад на ненаоружане Србе под изговором борбе против шверца, а да је Приштина у јануару ове године забранила одржавање референдума о промени Устава Србије, а у априлу и председничке и парлаенарне изборе.

“То је образац понашања Куртија и једностране примене мера које доноси његова влада привремених инститиција”, рекао је Старовић.

Он је навео да се Србија у ситуацији суочавања са бројним изазовима који се тичу, између осталог, очувања територијалног интегритета, определила за то да се на том плану бори искључиво политичким и правно-политичким средствима.

У том смислу, навео је интензивне активности Министарства спољних послова и подвукао значај латиноамеричке турнеје шефа српске дипломатије Николе Селаковића који је посетио Кубу, Колумбију, Костарику, а коју ће завршити посетом Венецуели где ће се састати и са српском  дијапором у тој државу за коју је рекао да је такође традиционални пријатељ Србије.

Старовић је рекао да је Костарика, нажалост, држава која се прва одлучила на признање косовске независности и на тај “нимало пријатан потез по нашу државу и виталне националне интересе”.

“Министар Селаковић је први министар спољних послова Србије који је посетио ту државу. Чињеница да нисмо имали адекватну комуникацију је, између осталог, резултарала и таквим потезима. Зато је важно да ту комуникацију интензивирамо, да разговарамо и предочавамо наше позиције без велике наде да ће доћи до великих преокрета за 180 степени. И када разговарамо са државама које су се у претходних 14 година одлучиле да признају једнострано проглашену независност Косова, увек постоји довољно простора да барем у одређеној мери ми њихове ставове, не променимо, него калибришемо, да утичемо на њихове ставове да се они калибришу”, рекао је Старовић.

Према његовим речима, постоји читав дијапазон различитих позиција које државе признавачи заузимају у међународним организацијама.

Старовић је навео да је Египат званично замрзао признаје косовске независности и никада не гласа за приступање Приштине појединим међународним организацијама, а да су неке од тих држава у кључним монентима одбиле да прихвате чланство Приштине у Унеско и Интерполу, као што су не само Египат, већ и Пољска, Јапан и Јужна Кореја.

“Нама је важно да, предочавајући наше статове и агрумене, чак и оне државе које су признале Косово не дају активну или сназну подршку Приштини у међународним организацијама и да донекле избалансирају своје ставове”, рекао је Старовић.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Канцеларија за КиМ: На гробљу у Клокоту поломљен споменик

На српском православном гробљу у Клокоту поломљен је споменик покојном Милану Нисићу, а оскрнављени споменик …