Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић: Вучић ће се у Бриселу као лав борити за наш народ

Ракић: Вучић ће се у Бриселу као лав борити за наш народ

Председник Србије Александар Вучић бориће се “као лав” за наш народ, а свака одлука која је против Срба једнострано донета неће наићи на одобравање нити нас, политичких представника, нити српског народа, изјавио је председник Српске листе Горан Ракић, уочи нове рунде дијалога Београда и Приштине 18. августа у Бриселу.

Ракић је у интервјуу за “Политику” рекао да се не бежи од могућности да сами формирамо Заједницу српских општина (ЗСО), што је најавио и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

“Чињеница је да су изјаве које (премијер привремених приштинских институција) Аљбин Курти упућује, апсолутно противне дијалогу који се води између Београда и Приштине. Тога смо свесни, верујем и међународни представници, али са друге стране изјаве су мање важне ако се узме у обзир да су одлуке које он и његови сарадници доносе, најдиректније уперене против мира на овим просторима”, поручио је Ракић.

Он каже да “у недостатку способности” да решавају проблеме грађана и суоче се са обавезама које су проистекле из дијалога у Бриселу, представници власти у Приштини настоје да популизмом и подизањем тензија скрену пажњу грађана са реалних проблема на “зле Србе на северу, југу, из Београда”.

“Тиме најдиректније угрожавају стабилност, подстичу тензије, посебно међуетничке и то за последицу има нападе на Србе, њихову имовину и имовину Српске православне цркве. Могућност сукоба и потенцијални рат помињу они који су све учинили да се ситуација погорша и зато је на њима одговорност”, рекао је Ракић и истакао да је Српска листа одувек апеловала на мир и суздржаност, те да у томе има подршку наших грађана и председника Вучића.

Ракић наглашава да је формирање ЗСО међународна обавеза Приштине, на шта су се њихови представници обавезали, као и представници ЕУ.

“Оно што се сада чује од стране неких међународних представника, јесте покушај да се умањи значај ЗСО мимо договора који је већ постигнут. Српски народ на то неће пристати, као што неће пристати ни на одуговлачење унедоглед”, поручио је Ракић.

Каже и да српска страна годинама наступа с позиције да сва отворена питања треба решити разговором и да притом то мора бити компромис, а не наметнуто решење.

“Надам се да ће се и на овом састанку пронаћи одрживо решење које ће уважити интересе нашег народа. Наглашавам, надам се, јер је за проналазак решења потребна добра воља, а ње у Приштини у овом тренутку нема”, рекао је Ракић.

Check Also

Одржан састанак са руководством фудбалских клубова са централног Kосова

Данас је на Спортском комплексу “Драган Џајић”у Грачаници одржан састанак са руководством фудбалских клубова са …