Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти Дакићу, који су пре  19 година упуцани на реци Бистици, служио је викарни епископ новобрдски Иларион.

 

“Овај свет је пун рана. Тајну безакоња дела у овом свету, не смемо да заборавимо. Ваш опстанк на вашем месту страшном на стратишу, јесте велика победа, ту треба да останете доследни нашем призиву достојни наших предака, да заиста постојимо на месту страшном. Окупили смо се заправо због деце која су у време док је највеће зло тријумфовало и неправда, због деце која су имала снаге да се радују животу, притиснута некако уза зид, у неки ћошак постојања, та деца нису одустала од соје радости, игре, од своје реке, да се на тој реци радују. То је хришћанска победа, победа јеванђеља, победа вере у јеванђеље. И зато нека нам осмех Пантов, и стаменитост Иванова буду путоказ, нека њихов пример гори пред нама, као што горе ове свеће. Није случајно да се овај обичај одомаћио, да носимо свеће, успомену на ова два нова мученика, која су страдала ради животне радости, нису пристали да се заглеђу у зло, да чаме у депресији, већ су се радовали животу”, рекао је на помену викарни епископИларион.

 

Отац Панте Дакића, Милосав, казао је да прошло деветнаест година, и да не може  од убица да очекује да пронађу кривце.

“Ја као човек не могу да очекујем од убица, да пронађу убице наше деце. Надам да ће држава Србија и председник да се више залажу. Наша ситуација је никаква, живимо као јагањци међу вуковима, живот је врло тежак”, казао је Дакић.

 

 

„Данас је све исто,бол је остала свима нама у Гораждевцу, ништа се није променило тај 13.август 2003 године, само данас није топло као тог дана када је температура била 40 степени, када су деца из села отишла да се расхладе на Бистрици. Починиоци нису пронађени, ми и даље чекамо само не знам докле“ ,рекла је мајка рањене Драгане Србљак ,Мирјана Србљак.

 

 

 

Обележавању 19. годишњице  од убиства дечака и рањавање још четворо деце ,присуствовао је и заменик директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Борислав Тајић.

„Овде смо у знак саучешћа, у болу житеља Гораждевца, на чију су децу терористи кукавички отворили ватру. Они су симбол мучеништва и страдалништва српског народа на KиМ. Симбол непојмљиве идеологије мржње, права на живот и интегритет”, истакао је Тајић.

 

 

Након обиласка гробова Панта Дакића и Ивана Јововвића, заменик директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић полшио је ванац са цевећем испред соменика невино страдалих жртава Нато агрсије и албанских терора у центру Гораждевца.

 

Починиоци злочина нису пронађени, а Еулекс је и званично прекинуо истрагу.Тог 13. августа, 2003. године пуцали на групу од осамдесетак деце, која су се купала на Бистрици и том приликом убили Пантелију Дакића (12) и Ивана Јововића (19) и тешко ранили Марка Богићевића (12), Драгану Србљак (13), Богдана Букумирића (14) и Ђорђа Угреновића (20).

 

Check Also

Ученички парламент  ОШ „Свети Сава“ у Племетини организовао етно изложбу „Из наше куће“ 

Ученички парламент ОШ „Свети Сава“ из Племетине још једном једном је доказао истинитост народне пословице …