Главна / Политика / Столтенберг: Одговорност на свима да се избегне насиље; Вучић: Наставићемо да поштујемо мандат Кфора

Столтенберг: Одговорност на свима да се избегне насиље; Вучић: Наставићемо да поштујемо мандат Кфора

Одговорност је на свим странама да покажу суздржаност и избегну насиље на северу Косова, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг након састанка са председником Александром Вучићем. КФОР остаје фокусиран на своју мисију и спреман је да реагује и осигура безбедност свим грађанима.

“Кфор повећао присуство на северу КиМ”

Генерални секретар НАТО рекао је да је Кфор већ повећао своје присуство на северу КиМ и да је спреман да делује у случају ескалације ситуације, али да пре свега ради на смиривању тензија кроз контакте са Београдом и Приштином.

“Ми имамо значајну војну мисију на Косову од близу 4.000 војника и већ то помаже да се спрече тензије, есклација и било какав сукоб”, рекао је Столтенберг.

Столтенберг је додао да је Кфор у блиском контакру са начелником Генералштаба Војске Србије и надлежнима у Београду и Приштини, додавши да је то начин да се спрече неспоразум и да да се делује у ситуацијама каква је виђена крајем јула.

“Ми смо спремни да деламо. Већ смо повећали на северу присуство, али смо спремни да радимо да се смање тензије и обезбеди сигурност кретања”, рекао је Столтенберг.

Столтенберг: КФОР спреман да интервенише и очува мир

НАТО помно прати ситуацију на Косову и ако стабилност буде угрожена Кфор је спреман да интервенише, нагласио је Столтенберг.

“Мисија Кфор остаје фокусирана на свој мандат, и ако стабиност буде угрожена Кфор је спреман да интервенише и предузеће све мере потребне да се обезбеди безбедност и слобода кретања”, навео је Столтенберг.

Вучић: Доставио сам листу упада на север КиМ, као и списак напада

Председник Вучић је указао да је за људе у Србији и наш народ на КиМ важно да смо ми нашу позицију објаснили.

“Доставио сам листу упада специјалних приштинских јединица на север које су морале за то да имају сагласност, а никада нису. Доставио сам списак свих инцидената и напада на српско становништво што је учестало на КиМ”, рекао је Вучић.

“Наше је да говоримо о својој позицији, али да истовремено учинимо све што можемо да очувамо мир и стабилност”, закључио је Вучић.

“Србија је војно неутрална земља и то ће и остати”

Србија је војно неутрална земља, остаће војно неутрална и ни на који начин се у том блоковском смислу неће опредељивати, навео је Вучић.

“Ми имамо своју историју која није лака, није једноставна, али желимо учвршћивање даље сарадње и односа и са Кфором и са НАТО-ом и желимо да избегнемо сваку врсту могућности да дође до есклације сукоба”, рекао је Вучић.

“За Србију мир и стабилност од пресудног значаја”

Председник Вучић је истакао да је на састанку рекао да су за Србију мир и стабилност од пресудног значаја.

“Ја не волим да пребацујем кривицу на било кога другог, нити волим да се служим детињастим причама, имаћемо сутра тешке разговоре, готово ни у чему нисмо сагласни, али оно што је позиција Србије то је да ће држати међународног јавног права, резолуције УН, повеље УН, Бриселског споразума, свега онога што је потписано”, навео је Вучић.

Вучић: Наставићемо да поштујемо мандат Кфора

Председник Александар Вучић захвалио је генералном секретару НАТО-а што је желео да саслуша позицију Србије и то није први пут.

“Говорили смо о ономе што се збивало, не морамо увек све ствари да видимо истим очима, али оно што је нама важно је улога Кфора који поштујемо и начелник генералштаба је по мом наређењу ступио у контакт са командантом Кфора критичне вечери око 21 сат и мислимо да је то значајно утицало на смиривање тензија и ублажавање кризе на северу КиМ”, рекао је Вучић.

Указао је да ћемо наставити да поштујемо мандат Кфора у складу са међународним јавно правним нормама које су прокламовале УН.

“Верујем да ћемо увек моћи да наиђемо на разумевање и жељу како Столтенберга тако и целог Кфора и НАТО-а да се обезбеде мир и стабилност”, нагласио је Вучић.

Столтенберг: Поздрављам наставак дијалога

Столтенберг је поздравио нову рунду дијалога Београда и Приштине који се у четвртак одржава у Бриселу.

“Поздрављам нову рунду преговора између лидера и позивам све стране да приступе разговорима конструктивно”, рекао је генерални секретар НАТО-а.

Столтенберг: Разговарали смо о изазовима везаним за север Косова

Генеррални секратар НАТО рекао је да је са председником Вучићем разговарао о изазовима везаним за север Косова и драго му је због могућности да се данас састану и лично разговарају о томе.

“Одговорност је на свим странама да покажу суздржаност и избегну насиље. КФОР остаје фокусирана на своју мисију и спреман је да реагује како би осигурао безбедност за све грађане на Косову”, рекао је Столтенберг.

Председник Вучић дводневну посету Бриселу почео је разговором у седишту НАТО-а са Јенсом Столтенбергом.

Након састанка са Вучићем, Столтенберг ће разговарати и са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Сутра ће бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу после више од годину дана.

Извор: РТС

Check Also

Брнабић: Нико из ЕУ није реаговао на непризнавање референдума

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да се нико из ЕУ није осврнуо на изјаву министра …