Главна / Политика / Вучић се састао са Ескобаром

Вучић се састао са Ескобаром

Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Бриселу и са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, уочи сутрашњег наставка дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу.

Дијалог следи, две недеље након тензија на КиМ, због одлуке Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, која је, на интервенцију САД и ЕУ, одложена за 1. септембар.

Ескобар је, недавно, рекао да треба да се формира Заједница српских општина, али у скаду са уставом тзв. Косова.

Београд и председник Србије, међутим, чврсти су у ставу да потписано мора да се поштује и да је ЗСО предвиђена Бриселским споразумом.

Претходно, Вучић је разговарао и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Такође, раније данас разговарао је и са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а након састанка поручио да је улога НАТО и КФОР на КиМ важна за Србију, а од пресудног значаја очување мира и стабилности.

Сутра следи нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу, а председник Србије прво ће разговарати са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а након тога би, како је планирано, предвиђен и заједнички састанак.

Извор: ТАНЈУ

Check Also

Брнабић: Нико из ЕУ није реаговао на непризнавање референдума

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да се нико из ЕУ није осврнуо на изјаву министра …