Главна / Друштво / Обележена храмовна слава у Прилужју

Обележена храмовна слава у Прилужју

Светом литургијом, коју је служио владика рашко-призренски Теодосије, резањем славског колача и освештањем грожђа, обележена је храмовна слава у Прилужју.

У беседи након литургије, владика Теодосије је поручио да данашњи празник у овим тешким временима треба да нам буде сила и снага.

„Нека је срећан данашњи празник и свима вама који живите у овом селу, на овим светим просторима данашњи празник нек  буде укрепљење, сила и снага. Да у времену великих претњи када је све неизвесно мислимо на Господа, да имамо веру и наду у Њега, а Господ нас никад није изневерио и оставио. Једино тако можемо ходити усправно и сачувати себе и све оно што је наше“, истакао је владика.

Овогодишњи домаћин славе Бојан Митровић истакао је у изјави за РТВ Грачаница да се нада да ће овај празник у црквеној порти окупљати сваке године све више људи.

„Желим да нас догодине овде буде у што већем броју и захвалан сам свима који су данас ту. Мени је пуно срце и жеља ми се остварила што ми је омогућено да спремам црквену славу“, казао је Митровић.

Као и претходних година, средства за обележавање „Дана Преображења у Прилужју“ обезбедила је Канцеларија за КиМ.

„Захваљујући Канцеларији за КиМ и нашем директору и ове године добили смо средства за организовање наше традициналне манифестације. У организацији ове свечаности снаге су удржили привремени орган, општина, фолклорна друштва као и све организације и резултат је задивљујући, јер је ово за све нас велики дан“, истакао је Милан Костић, председник Привременог органа општине Вучитрн.

Литургијом и културно-уметничким програмом завршена је тродневна манифестација „Дани Преображења у Прилужју“. Поред великог броја мештана, данашњој свечаности присуствовали су председница општине Грачаница Љиљана Шубарић и председник Привременог органа општине Приштина Новак Живић.

 

Check Also

Владика Теодосије служиће молебан у Звечану

Владика рашко-призренски Теодосије служиће у 18 часова молебан, у Цркви Светог Ђорђа у Звечану. Владика …