Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Даноноћно тражимо решење, Вучић се обраћа јавности у недељу у 13.30

Петковић: Даноноћно тражимо решење, Вучић се обраћа јавности у недељу у 13.30

Директор Канцеларије за КиМ Петар Пековић рекао је на конференцији за медије да ће се председник Александар Вучић обратити јавности у недељу у 13.30, након састанка са Србима са Косова. Председник не може да се помири с тим да имамо сукобе, да немамо компромис, данононћно радимо на томе да нађемо решење, рекао је Петковић.

Петар Петковић је рекао да је Вучић у Бриселу бранио позицију Србије и трагао за компромисним решењима, да се сачува мир, али и да је знао да на миран и мудар начин одговори представницима међународне заједнице и Аљбину Куртију.

Истакао је да Вучић од јутрос разговара са својим сарадницима и са српским преговарачким тимом наставља да ради на налажењу компромисних решења.

“О јучерашњем дану и свему што се јуче дешавало, Вучић је јутрос известио и председницу владе као и неколико функционера у Влади Републике Србије. Тиме смо буквално по повратку из Брисела започели наш даноноћни рад на трагању решења да сачувамо мир и стабилност. Од данас почиње наша трка с временом, какао да поред свих проблема и тешкоћа, поред готово немогућих услова које ствара Аљбин Курти, како да осигурамо бољи живот и мир за Србе на КиМ, да избегнемо сукобе и да наставимо са развојем и напретком целе наше државе”, рекао је Петковић.

Истиче да се разматрају сва могућа решења која ће бити у интересу српског народа на КиМ и која неће погазити интересе наше државе, а ићи ће у правцу компромисног решења.

“То је разлог због чега вам се данас обраћам ја, а не председник Вучић који ће се обратити јавности у недељу у 13.30 из Палате ‘Србија’, а разлог је тај што Вучић никада не излази за говорницу, не говори шта је нереално и не обећава предлоге и решења која не може да испуни, иако овде многе ствари не зависе од нас. Потребна је друга страна која мора да се сложи и иде у правцу компромисних решења”, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић наводи да је јучерашњи дан је био изузетно тежак и да не може да каже да је био успешан, али да су дали све од себе да се сачува мир и да се иде даље у разговоре како би се дошло до компромисног решења.

Први предлог се односио на личне карте и “ту смо били спремни да прихватимо оно што је било договорено у споразуму из 2011. године”.

“Наша страна је јуче изашла са два предлога када је реч о слободи кретања. Односно како да пронађемо решење пре 1. септембра, јер је за тада Курти ‘насилним одлукама најаваио спровођење реципроцитета'”, каже Петковић.

“По питању личних карата ми смо били спремни да за грађане Србије који имају пребивалиште у централној Србији да када иду на простор КиМ њима на административном прелазу Приштина издаје улазно-излазни документ. И у том споразуму који није добар по нас, не стоји да се то питање односи на Србе који живе на КиМ, конкретно за оне који живе на северу КиМ. Срби који живе на КиМ, то нису Срби приштинске стране, њих представља Београд. То је и председник рекао, да су то грађани Србије који се осећају да живе у својој држави”, каже Петковић.

Били су спремни, додаје, с обзиром на то да од 2011. године ми издајемо за Албанце који имају косовску личну карту, да се и Србима који живе у централној Србији изда такав документ, али да то не важи за гртађане који живе на Косову и Метохији.

“Срби који живе на КиМ нису Срби који путују транзитно у трећу земљу. Крајња дестинација Срба који живе на КиМ није Албанија, Северна Македонија, већ њихов кућни праг. Како је Курти замислио, Срби који су одвајкада на КиМ и живе у својој кући морали би после 90 дана да изађу са простора КиМ да би поново добили тај папир, што је потпуно непроихватљиво. Да неко гази споразуме, унижава српски народ, да ствара безбедносне проблеме, то не прихватамо”, нагласио је Петковић.

Предложили су, додаје, да се возила пререгиструју на статусно неутралне таблице по резолуцији 1244 и да је Курти то категорички одбио.

Извор:РТС

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …