Главна / Вести / Косово и Метохија / Гренел: Забринут сам што је Аљбин Курти одбио све предлоге

Гренел: Забринут сам што је Аљбин Курти одбио све предлоге

Тотални колапс разговора у Бриселу – тако је бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел оценио последњу рунду дијалога на највишем нивоу, уз оцену да је забринут што је Аљбин Курти одбио све предлоге.

Било је тешко да гледамо оно јуче, рекао је Гренел, и подсетио да је претходна америчка администрација инсистирала на економској сарадњи и развоју.

“После економског споразума и визије Доналда Трампа да се зауставе сви политички преговори, који 20 и виша година не производе ништа, економски развој би довео до послова за младе, инвестиције са запада… А, погледајте ове преговоре”, рекао је Гренел на онлајн прес конференцији.

Како је рекао, “колапс” преговора у Брислу је фрустрирајући.

“Прилично смо уверени да Баједнова администрација не ради ништа”, додао је Гренел.

Оценио је да САД нису ништа учиниле, док Европљани не могу да се боре ни са ратом у Украјини.

“Америчко лидерство је важно на Балкану. Забринут сам што је Аљбин Курти одбио све предлоге. Он јесте снажан преговарач, али мора и да дође са неком идејом. Преговори нису једносмерна улица”, рекао је Гренел.

Курти, наглашава, мора да изађе са компромисом, да би ЕУ изашла са визном либерализацијом, али он има право што је скептичан, јер толико година ЕУ није испунила своје обећање.

“Када би ЕУ то испунила, то би био бољу пут, који би водио ка новом кораку, а не као сада да се води ‘лажан’ процес, јер то није фер према грађанима”, рекао је Гренел.

Када је реч о регистарским таблицама, Гренел оцењује да је до конфликта дошло зато што је Курти хтео да имплементира своје идеје, које нису ни америчке ни европске, али то није добро, имајући и виду стабилност региона.

Нагласио је да је потребан договор око таблица, те поновио да би било важно да се сви фокусирају на економију, радна места, а у тим оквирима би, политика сама дошла до решења.

“После 20 и више година, никако да научимо лекцију да другачији приступ не функционише. Само инвестиције доносе посао, а економски развој ће променити ставове грађана, и олакшати изналажење решења”, рекао је Гренел.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …