Главна / Култура / КЗШ о “Неспоразуму” у Грачаници

КЗШ о “Неспоразуму” у Грачаници

filmУ просторијама Дома културе у Грачаници одржана је конференција за медије поводом завршетка снимања и пост продукције играног филма „Неспоразум“, редитеља и сценаристе Ненада Тодоровића.

Филм неспоразум је први играни филм који самостално реализују Срби на Косову и Метохији, а говори о љубавном троуглу између Србина, Албанке и француске портпаролке КФОР-а, где се према речима продуцента Предрага Радоњића на гротескан начин тематизује актуелна стварност на северу Косова и етнички однос Срба и Албанаца.

Редитељ и сценариста филма Ненад Тодоровић рекао је да је суштина свега да је он успео у томе да злоупотреби политичку ситуацију у естетске сврхе.

„Неспоразум је настао врло једноставно када сам једно јутро чуо да је Кристофер Дел финансирао филм о љубави Албанца и Српкиње, а ја сам увек имао отпор према политичком филму, од оних „Стаљинистичких“ па до холивудских у којима американци спашавају свет од најезде ванземаљаца, па ми је у тренутку пала на памет будаласта идеја да и ми пробамо да снимимо филм и свих ових година горко се кајем због тога“, рекао је Тодоровић.

Филм је према речима редитеља Тодоровића сниман буквално без икаквих финансија, сем што је он улагао свој лични доходак док је био на месту директора Народног позоришта у Приштини и сви који су радили на снимању филма радили су то без икакве надокнаде почевши од глумаца Народног позоришта Приштина па до сниматеља и свих осталих који су то чинили из лично пријатељских односа са редитељем.

„Овај филм је добра метафора читавог односа према култури на овим просторима“, истакао је Тодоровић.

Завршетак  снимања и постпродукцију финансијски ће помоћи Канцеларија за Косово и Метохију,  а премијера филма очекује се у септембру у Дому културе у Грачаници.

Check Also

 Грачаница: Премијера представе „Улога моје породице у светској револуцији“

Премијера представе „Улога моје породице у светској револуцији“ по тексту Боре Ћосића,  у режији  Ивана …