Главна / Вести / Косово и Метохија / Тодић: Присуство специјалних јединица полиције на северу говори какве су намере Приштине

Тодић: Присуство специјалних јединица полиције на северу говори какве су намере Приштине

Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић изјавио је да велика присутност пипадника косовских специјалних полицијских јединица не само у Лепосавићу већ и другим општинама на северу, које праве нека утврђења близу админстративних прелаза, изазива забринутост.

„Према сазнањима која имамо, у близини наше општине, у албанским селима намеравају да отворе нову базу. Те јединице су састављене од етничких Албанаца и долазе у пуној ратној опреми. То не иде у прилог смиривању тензија“, навео је Тодић

Он је навео да су на терену и припадници мисије Кфор које српски народ препознаје као једино легитимне војнике који су задужени да чувају мир.

„Никакве специјалне јединице косовске полиције са дугим цевима и оклопним траснпортерима немају овде шта да траже. То изазива додатни страх и говори какве су намере Приштине. Морамо да се вратимо у пређашње стање и да они напусте простор где живи већинско српско становништво. Ми имамо регионалну локалну полицију сачињену према етничкој структури. На ове проблеме указујемо Кфору, апелујемо да Кфор и полиција региона север може да борави овде, у коју колико-толико имамо поверење, у односу на ове специјалне јединице који долазе у пуној ратној опреми“, навео је Тодић, на тв Хепи.

Он је навео да верује да је могуће да се нађе компромис око регистарских таблица, по моделу договора за личне карте, ако постоји иоле мало добре воље код власти у Приштини.

„Свако наметнуто решење које би се на силу спроводило довело би ди подизања тензија, једино је прихватљиво решавање отворених питања уз договор. Могу они на силу нешто да наметну, али ако ми будемо сложни и Србија буде уз српски народ, све је то осуђено на пропаст. Договор је једни начин а не употреба силе“, рекао је Тодић.

Људи који живе на северу, како је указао, више од 20 година користе исте регистарске ознаке и српски народ није спреман да их се одрекне.

„Пресудан фактор у проналажењу решења је међународна заједница, она је та која има механизме и која може дипломатијом да натера Приштину да одустане од једностраних потеза. Наша држава је ту чврста и јасна у својим ставовима. Морају да се сагледају интереси српског народа који живи на простору КиМ. Наш народ на северу и јужно од Ибра сматра да је наша држава Србија. Ми Срби овде нисмо претња никоме, не желимо да се мешамо и да уређујемо живот косовских Албанаца“, рекао је градоначелник Лепосавића.

Да је дошло до формирања Заједнице српских општина, како је закључио, вероватно не би било ових проблема, већ би се они решавали кроз ЗСО.

Извор: Косово онлине

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …