Главна / Вести / Србија / Вучић уручио одликовање министру спољних послова Кубе; Велико хвала за пријатељство

Вучић уручио одликовање министру спољних послова Кубе; Велико хвала за пријатељство

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас министру спољних послова Кубе Бруну Едуарду Родригесу Париљи Орден српске заставе првог степена.

Председник је шефа кубанске дипломатије одликовао за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Кубе.

Председник је између осталих до сада за посебне заслуге једним од највиших државних признања одликовао председника Египта Ел Сисија, аустријског канцелара, премијера Јапана, министра спољних послова и спољне трговине Мађарске.

Вучић: Велико хвала за пријатељство

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Србија никада не заборавља своје пријатеље и изразио задовољство што шефу кубанске дипломатије Бруну Едуарду Родригесу Париљу може уручити орден у години када обележавамо 120 година дипломатских односа.

„Неизмерна ми је част и посебно задовољство што данас у Београду одликујем министра спољних послова Орденом српске заставе првог степена, приликом његове прве званичне посете, имајући у виду његове нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Кубе“, казао је Вучић.

Он је истакао да Србија не заборавља своје пријатеље и подсетио да је некадашњи председник Кубе Фидел Кастро носилац Ордена за заслуге на ленти.

„Захваљујем на личном доприносу унапређењу свеукупних односа у свим областима заједничког интереса. Уверен сам да ће ова посета допринети очувању билатералних односа две земље“, казао је он.

Пренео је да је позвао председника Кубе Мигела Дијаза Канела да посети Србију, изражавајући захвалност на величанственој посети која је њему организована у Хавани 2017. године.

Захвалио се Куби на доследној подршци очувању сувернеиета и територијалног интегритета Србије, истичући да је то одраз привржености Кубе поштовању принципа међународног права.

Нагласио је да ће Србија остати на на позицијама противељања санкцијама Куби, и да та земља увек може рачунати на нашу подршку.

„Велико хвала за пријатељство. Никада нећу заборавити свој веома садржајан искрен и исцрпан разговор који сам имао са Раул Кастром приликом моје посете Куби“, рекао је он.

Србија на страни међународног права

Србија је на страни међународног права у свим случајевима међународних спорења, јер наша једина политика може бити поштовање УН и Повеље УН, нагласио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, одговарајући на констатацију да је шеф кубанске дипломатије Бруно Едуардо Родригес Париљо рекао да је Куба увек на страни правде, и питање колико су земље које подржавају независност Косова на страни правде, казао да је за нас важно да имамо добро разумевање са Хаваном.

„Министар Париљо је један од најугледнијих и поштованијих дипломата у карипском и латиноамеричком савезу“, подсетио је он.

Вучић је указао да је кубански министар, пошто је њихова флота авиона у тешком стању, јер су углавном руске летелице, које су заустављене санкцијама, путовао из Хаване до Мадрида, из Мадрида до Рима и Рима до Београда само да би разговарао са српским властима.

„Они су свакако на страни међународног права. Али свако има своју правду и тешко ћете је објективизотвати у међународним односима. Оно што можете објективизовати јесте да ли сте на страни Повеље УН, резолуција које су доносиле УН. Куба јесте подржавајући интегритет Србије, КиМ као део Србије, као и Србија која је на страни међународног права у свим случајевима међународних спорења, јер наша једина политика може бити поштовање УН и Повеље УН“, истако је он.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић: Тадић је у своје време систематски радио на политичком уништењу сопствене земље

“Сваки искрени патриота и Србин коме је Србија у срцу, могао је да буде поносан …