Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Београд ће наставити да инсистира да се расветли судбина сваког лица које је нестало на КиМ

Петковић: Београд ће наставити да инсистира да се расветли судбина сваког лица које је нестало на КиМ

Данашње иступање представника Привремених инститруција самоуправе у Приштини, на Међународни дан несталих, показује да њима није стало ни до судбине несталих, ни до решавања овог питања, већ искључиво до напада на званични Београд.

У најмању руку су дегутантни и непримерени покушаји политизације овог дубоко хуманог питања од стране Аљбина Куртија и Вјосе Османи, којима су обрачун са званичним Београдом и антисрпска агенда изнад сваког другог мотива и циља, а нестали током сукоба на Косову и Метохији за њих су само оруђе за неуспелу политичку пропаганду – каже се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића.

За разлику од Приштине, Београд је непоколебљиво опредељен да се потрага за несталима издигне изнад дневне политике и да се  расветли судбина 1.620 несталих лица, јер верујемо да породице и преминули заслужују мир и због тога смо и у оквиру дијалога у Бриселу покренули ово питање.

Београд je до сада претражио све, укупно 23 локације, колико је Приштина захтевала у оквиру потраге за несталим лицима, међу којима је и последња – рудник Штаваљ, док власти у Приштини и даље одбијају да са српским и међународним експертским тимовима омогуће претрагу 9 локација, за које поседујемо информације да скривају тела убијених Срба.

Подсетићемо да је Београд захтевао да се претраже Кошаре, Лапушник код Глоговца, Дојнице код Призрена, Јавор код Суве Реке, Југово код Истока, Будисавци и Баљевац код Клине, Ливачко језеро код Гњилана и Меја код Ђаковице, али до дана данашњег Приштина то не дозвољава.

Београд ће наставити да инсистира да се расветли судбина сваког појединачног лица које се води као нестало током сукоба на КиМ и да улаже максималне напоре да се и у оквиру дијалога у Бриселу постигне споразум који би требало да пружи значајан оквир и основу за решавање овог цивилизацијског питања.

Нажалост, и на том пољу се показало да Приштина не жели да се расветли судбина несталих већ да овим питањем покушава да уцењује и притиска Београд, постављајући некакве немогуће услове и формулације којима жели да криминализује све Србе – закључује Петковић.

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …