Главна / Вести / Србија / Ружић: Све спремно за 1. септембар

Ружић: Све спремно за 1. септембар

Министар просвете Бранко Ружић рекао је да је све спремно за почетак нове школске године и да ће се у 1.829 основних и средњих школа огласити звоно и интонирање химне Боже правде. У клупе ће сести 65.000 првака. Најавио је и двоцифрено повећање плата у просвети. Нова школска година почиње у четвртак.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је све спремно за почетак нове школске године у 1.829 основних и средњих школа, где ће се огласити звоно и интонирање химне Боже правде.

“Важно је да деца буду у безбедном окружењу са својим наставницима, има ентузијазма, надахнутости и код просветних радника и код ученика и од сутра имаћемо жамор, жагор, осмехе на лицу и основна интенција је да иду путем стицања нових знања”, рекао је Ружић.

Истиче да ће се химна интонирати и у предшколским установама, то је нормирано и важно је да као и у другим државама да поштујемо своје националне симболе, а једна од њих је и химна.

Указује да има 150.000 запослених у просветном систему, а што се тиче ђака првака у клупе ће сести 65.000 ученика, у основним и у средњим школама има више од 740.000 ученика.

“Ако додамо децу из предшколских установа и децу на факултетима то је 1.100.000 нечије деце, унука, три четвртине популације”, подвукао је Ружић.

Одлучено је да настава буде непосредна. Тај модел наставе је, како каже, набољи модел наставе, директна интеракција је најбоља за тај образовноваспитни рад.

Ми смо то имали и у претходмној школској години, свели смо комбиновани модел на минумум прошле године захваљујући преданости наставника и епидемиолошким мерама, рекао је министар просвете.

“Важно је да сутра нећемо имати ситуацију од раније, нема тог неспокоја. Тим за школе може да предложи рестриктивније мере, ситуација се прати, али сутра практично тих мера нема, осим номинално што је природно”, каже он.

Говорећи о мерама штедње, Ружић каже да је уверен да ће будућа Влада уз подршку председника Србије ставити на листу приоритета образовни систем, ради се о будућности наше државе, о том систему морамо на специфичан начин водити рачуна.

Имали смо ковид, пријаве бомби, образовни систем дугује захвалност наставном и ваннаставном особљу.

“Очекује нас јесен и зима која је упитна са аспекта енергетске ситуације, мислим да ће држава као и до сада увек показати спремност да ћемо имати решења и да ће образовни систем бити на листи приоритета. Министарство енергетике је изашло са мерама, видећмо колико ће се те мере рефлектовати на школство. Уверен сам да ниједан школски дан неће бити доведен у питање, не смемо дозволити да ђаци седе у хладним учионицама, може да се деси неки спорадични инцидент”, каже Ружић.

Истиче да је значајан дијалог и обострано поштовање и уважавање легитимних захтева који долазе од синдиката нешто што је квалитативни помак.

“Повећања плата ће бити, са јануарском платом ће та секторска повећања ићи, повећање овога пута биће значајно веће него прошле године, биће двоцифрено и то је добар тренд који ова и претходна Влада прате”, рекао је Ружић.

Подсећа да на систему платних разреда ради Министарство финансија заједно са ресорним министарствима и очекује да то буде 2025. године.

Извор: РТС

Check Also

Вучевић: Нико не жели враћање у прошлост, али ни да гази сопствени Устав и призна Косово

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да је Србија увек отворена за дијалог, али да …