Главна / Вести / Косово и Метохија / Кфор “видљив” на правцу ка Јарињу, полиција поставила “бедеме” и смањила дозвољену брзину

Кфор “видљив” на правцу ка Јарињу, полиција поставила “бедеме” и смањила дозвољену брзину

Остало је још неколико сати до почетка важења споразума о личним документима, као и уредбе којом је предвиђено да се у следећа два месеца аутомобили са српским таблицама пререгиструју на косовске са ознаком РКС. На путним правцима на северу је појачан саобраћај, а видљиво је и веће присуство Кфора.

Амерички припадници Кфора су стационирани на два пункта у општини Лепосавић. Десетак војника око оклопних возила били су љубазни и након легитимисања дозволили су нам да забележимо неколико кадрова.

Током дана на путном правцу који води од Северне Митровице до административног прелаза Јариње саобраћај је појачаног интензитета, а током наше вожње овим магистралним правцем видели смо аутомобиле различитих регистарских ознака.

Припадници Кфора нису заустављали нити контролисали саобраћај, као што то нису чинили ни у претходним данима. Делује као да им је намера само да буду примећени.

Мештани којима се куће налазе у близини пункта Кфора кажу да се осећају много безбедније од када су војници ту, и истичу да је боље да је Кфор присутан него да се ту налазе приштински специјалци, у које “немају нимало поверења“.

Неколико километара од овог пункта, а на само 500 метара од административног прелаза, баш на месту где су крајем септембра подигнуте барикаде у знак протеста због доласка специјалаца на територију општине Лепосавић, радови на проширењу пута и појачано присуство специјалаца Косовске полиције остављају сасвим другачији утисак.

Из Косовске полиције су раније истицали да се ради на побољшању инфраструктуре у близини административних прелаза. Појачавају бедеме с песком, а радове које смо данас видели изводи тешка механизација. Проширују пут, постављају “лежеће полицајце“.

Поред неколико контејнара, у којима су импровизоване канцеларије косовске полиције, паркирана су три оклопна возила и око њих су распоређени наоружани полицајци. Ограничење брзине у овој зони је 30 км/х.

На самом административном прелазу данас током дана није било већих задржавања.

Извор: Косово онлине; Фото; Косово онлине/принтскрин

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …