Главна / Друштво / Преминуо чувени хирург Зоран Кривокапић

Преминуо чувени хирург Зоран Кривокапић

Професор Зоран Кривокапић преминуо је у 68 години.

Проф. др сц. мед. Зоран Кривокапић, рођен је у Звечану 27. августа 1955. године.

Био је чувени српски је хирург, редовни професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду и начелник Трећег одељења за колоректалну хирургију Прве хируршке клинике.

Такође, био је члан је Краљевског удружења хирурга Енглеске (ФРЦС).

У Првој хируршкој клиници је увео велики број нових дијагностичких метода и оперативних процедура.

Организовао је бројне међународне пројекте и конгресе.

За дописног члана САНУ изабран је 1. новембра 2012. године, а за редовног 8. новембра 2018. године.

Прво медицинско образовање стекао је на Медицинском факултету у Београду где је 1980. године дипломирао. Четири године касније одбранио је магистарску тезу, положио специјалистички испит из опште хирургије са одличном оценом, а докторску дисертацију са темом “Ендолуминалане протезе у превенцији попуштања анастомоза у хирургији колона и ректума” је одбранио на Медицинском факултету у Београду 1988. године.

За асистента на Катедри хирургије Медицинског факултета Универзитета у Београду изабран је 1989. године, за доцента 1994,  за ванредног професора 1998, а 2007. за редовног професора.

Доктор Кривокапић био је гостујући професор на Универзитету Јужне Калифорније, , Медицинском универзитету у Крајови, Румунија, Медицинском факултету у Нишу, Медицинском факултету у Подгорици, Медицинском факултету у Фочи и Медицинском факултету у Скопљу, почасни доктор наука Медицинском универзитету у Крајови. Оснивач је Друштва колопроктолога Југославије.

Његов међунарони углед потврђен је избором за пуноправног члана Енглеског Краљевског Колеџа хирурга.

Био је члан бројних домаћих и иностраних удружења.

Професор Кривокапић био је директор и генерални секретар Светског удружења универзитетских колоректалних хирурга. Такође је био Председник Европског удружења колопроктолога (ЕСЦП). Члан је Америчког колеџа хирурга и почасни члан Америчког удружења колоректалних хирурга.

Био је председник хируршке секције СЛД-а, као и члан  медицинске академије СЛД-а.

Извор: РТС

Check Also

Свечаним приредбама обележена школска слава на централном Космету

Светосавском химном и пригодним културно-уметничким програмом, ученици и наставници на централном Космету обележили су школску …