Главна / Култура / У Српском културном центру у Приштини представљене народне игре, песме и ношња са КиМ

У Српском културном центру у Приштини представљене народне игре, песме и ношња са КиМ

У српском кулутрном центру у Приштини организована је презентација српске традиције, која се огледа у народним песмама и играма, народној ношњи, накиту и обичајима на Косову и Метохији. Представљени су различити региони са својим посебностима  али и заједничким одликама који их повезују у нераскидиву целину.

“То су заиста различити региони и по многим стварима суштински по сржи, далекоји традицији, епици коју српски народ носи са собом и то је једна повезана целина која је нераскидива. То се негује и из потребе да се све то у овим угорженим срединама сачува и представља пример да упалимо светло и подсетимо људе у централној Србији, који живе у етнички чистим срединама и неугроженим од стране других култура, да ипак чувају своју традицију и да је преносе јер је то нешто што нас осликава као лична карта”, казао је Милош Митић, историчар уметности.

Богато културно наслеђе на Косову и Метохији донекле је још увек живо. Највише се негује кроз рад културно-уметничких друштава, а да би се трајно сачувало могуће је уз упис у националлни регистар нематеријалног наслеђа.

“Могућности су оживљавање културног наслеђа, дакле ревитализација културног наслеђа, а потом,  уз сву подршку администрације, упис у национални регистар. То је једна спрега по вертикали у циљу очувања националног идентитета”, истакао је етнокореолог Здравко Ранисављевић.

Народне игре и песме гњиланског, приштинског, пећког и призренског, као и  северномитровичког региона представили су чланови националног ансамбла “Венац”.

Check Also

У суботу премијера кореодраме ансамбла „Венац“ “700″ у Грачаници

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Приштине, сада са седиштем у …