Главна / Вести / Косово и Метохија / Србија на ГС УН присутна на највишем нивоу, Вучић и Селаковић већ отпутовали у Њујорк
epa07054650 China's Foreign Minister Wang Yi addresses the General Debate of the 73rd session of the General Assembly of the United Nations at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 28 September 2018. The General Debate of the 73rd session began on 25 September 2018 and runs until 01 October 2018. EPA-EFE/JUSTIN LANE

Србија на ГС УН присутна на највишем нивоу, Вучић и Селаковић већ отпутовали у Њујорк

epa07054650 China’s Foreign Minister Wang Yi addresses the General Debate of the 73rd session of the General Assembly of the United Nations at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 28 September 2018. The General Debate of the 73rd session began on 25 September 2018 and runs until 01 October 2018. EPA-EFE/JUSTIN LANE

Следеће недеље почиње заседање Генералне скупштине Уједињених нација. Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић рекао је за РТС да је делегација Србије предвођена председником Вучићем већ отпутовала у Њујорк и да ће председник пред Генералном скупштином, између осталог, говорити о принципијелним позицијама Републике Србије.

Уочи седнице Генералне скупштине УН, државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић рекао је да Њујорк током тих недељу и по дана постаје жаришна тачка светске дипломатије.

“Србија је присутна на највишем нивоу. Председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Никола Селаковић су већ отпутовали у Њујорк. Њима се прикључио и Марко Ђурић, амбасадор Србије у САД и заиста већ почињу од данашњег дана са читавим низом састанака”, рекао је Старовић.

Напоменуо је да у последњих десет година никада није било веће интересовање за сусрете са председником и делегацијом Србије као што је ове године, а додао је и да ће се Александар Вучић обратити Генералној скупштини у среду у поподневним часовима.

Старовић је оценио да ће Вучић у Њујорку говорити о принципијелним позицијама Републике Србије, потреби за очувањем оних основних постулата међународног јавног права и о свему што спољну политику Србије чини конструктивном, принципијелном, али донекле и предвидивом.

“Свако зна, када је у питању Република Србија, који су то принципи којима се ми водимо и шта се од нас може очекивати. Са друге стране, свима је јасно да се ми својих позиција одрећи не можемо, да се нећемо одрећи од наших врховних националних интереса и да ћемо дословно штитити међународно јавно право”, истакао је Старовић.

Старовић: Надам се да ће Лајчак и Ескобар приволети Приштину на дијалог и одустајање од једностраних мера

Дијалог Београда и Приштине који ће бити болан и тежак, али може бити одржив на дуги рок, док за то нема спремности у Приштини.

“Нажалост, са друге стране преговарачког стола те спремности нема. Надам се да су Лајчак и Ескобар постали свесни свега тога и да ће коначно искористити неки из палете механизама које имају на располагању како би приволели приштинску страну да се заиста посвети дијалогу и одустане од примене једностраних мера које су увек на штету српског становништва и увек уз покушај примене силе”, рекао је Старовић на Радио-телевизији Србије.

Он је нагласио да је увек могуће наћи простор за компромис ако постоји минимум добре воље.

Старовић је навео да Београд наставља кампању отпризнавања Косова и да је на председнику Вучићу да процени када ће саопштити имена седам држава које су у последњих неколико месеци повукле одлуку о признању Косова.

Извор: РТС

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …