Главна / Друштво / Знатно мањи приноси кукуруза на централном Косову

Знатно мањи приноси кукуруза на централном Косову

Пољопривредници у српским срединама на центрaлном Космету приводе крају једну од најлошијих јесењих берби у последњих десет година. Највише је подбацио кукуруз, који је иначе доминантна култура на овом подручју, а овогодишњи принос је мањи за 50% од уобичајеног.

“Прошле године од једног хектара имао сам шест приколица а ове године од 90 ари само две, што значи да је род знатно подбацио. Има људи који немају шта да уберу”, истакао је, за РТВ Грачаницу, Бранко Јанићијевић из Лапљег Села.

“С обзиром на сушни период биће око ти тоне по хектару што је око 50% мање него ранијих година. Кукуруз ћемо складиштити кући, нећемо продавати јер је ниска откупна цена”, казао је Небојша Михајловић из Ливађа.

Упоредо са завршетком јесење бербе   ратари у српским срединама у централном Космету започели су радове на припреми земљишта за сетву озимих усева.

Мада су падавине у минулој недељи знатно успориле пољопривредне радове на овом подручју то је имало и своју добру страну јер су обезбеђене неопходне залихе влаге у замљишту што ће пољопривредницима олакшати радове у јесењој сетви.

Check Also

Шубарић позвала на већу друштвену одговорност према особама са посебним потребама

Председница општине Грачаница проф.др Љиљана Шубарић поручила је данас на Међународни дан особа са инвалидитетом …