Главна / Вести / Косово и Метохија / Одличан наступ младих балерина и глумаца из Грачанице у Суботици

Одличан наступ младих балерина и глумаца из Грачанице у Суботици

Јуче су чланови драмске и балетске секције Дома културе “Грачаница” на сцени Дечјег позоришта Суботица у Суботици извели две представе. Млади глумци аматерског позоришта “Јанићије Поповић” које ради у склопу Дома културе “Грачаница” најпре су извели представу за децу “Мистерија несталог јајета”, а потом су полазници Школе балета у Грачаници, у једночасовном програму извеле делове из балетских представа „Успавана лепотица“, „Крцко орашчић “ и „Дон Кихот“, као и делове модерног балета.
Представа „Мистерија несталог јајета“ Јелене Ђорђевић је духовита, динамична прича која говори о пријатељству, мајчинској љубави и узајамној бризи о неспретном и помало чудном детективу Харију и његовој добродушној и брижној секретарици Матилди који једног дана у прашуми налазе остављено јаје и крећу у потрагу за починиоцем (лоповом) који је украо јаје као и за мајком која брине зато што су јој јаја украдена. Успут срећу занимљиве животиње: папагаја Гала, фламинга Ружу, штрауса Бруна, крокодила Кодија и остале. Представа говори и о пријатељству, мајчинској љубави и узајамној бризи. У представи играју  Матеја Димитријевић, Јања Вујовић, Наталија Јосифовић, Петра Марковић, Петар Миленковић, Хелена Димитријевић, Анастасија Перић, Тијана Петровић, Хелена Поповић, Дуња Живић
Нешто касније, у вечерњим часовима, младе балерине Анђелка Прица, Петра Маниташевић, Нина Ђекић, Марија Рашић, Хелена Димитријевић, Невена Миловановић, Емилија Михајловић, Николина Ђорђевић, Анђелија Марковић, Неда Аритоновић, Катарина Недељковић награђене су великим аплаузом суботичке публике. Да су постале бројне симпатије говори и чињеница да су дуго после представе, на молбу гледалаца, остале на сцени како би се фотографисали са публиком.
 „Школа балета у Грачаници доказује да и средине са далеко мањом логистиком и инфраструктуром могу остварити запажене резултате. Сама чињеница да Школа балета траје пет година и да за исту влада велико интересовање довољно говори“, – рекла је кореограф Уна Степановић.
Младе глумце и балерине поздравиле су Јасмина Стевановић, секретарка Секретаријата за друштвене делатности града Суботице и Миланка Костић, чланица Градског већа за културу и образовање града Суботице, које су присуствовалe изведбама младих глумаца и балерина
 „Суботица је годинама уназад била у прилици да угости велики број уметничких програма из Грачанице, изложби, фолклора, младих музичара и глумаца, а дугогодишња сарадња Дечјег позоришта са Домом културе у Грачаници резултирала је са неколико сјајних представа које је режирао суботички глумац Бошко Бошков” – рекла је Миланка Костић.
Одлазак младих глумаца и балерина у Суботицу помогли су Министарство културе и информисања владе Републике Србије и Општина Грачаница.
Извор: Домн културе Грачаница

Check Also

Петковић: Курти погазио права Срба и сопствени такозвани Устав

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да је именовањем Ненада Рашића …