Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Упад КБС-а, под пуним наоружањем, на север Косова директна претња српском народу

Петковић: Упад КБС-а, под пуним наоружањем, на север Косова директна претња српском народу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је да је упад КБС-а под пуним наоружањем на север Косова противно свим споразумима и договорима и директна претња српском народу, истиче у саопштењу директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петковић је саопштио да је упадом КБС-а на север, Косово прекршило договор из 2013. године.

“Реч је о директном кршењу договора из 2013. године са генералним секретаром НАТО, по ком припадници било које војне формације која долази из Приштине немају право да бораве на северу КиМ без дуплог одобрења – команданта Кфора и четири српска градиначелника са севера, који такво одобрење нису дали”, навео је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио да због тога за јучерашњи упад КБС у општини Зубин Поток не постоји ни један једини основ нити оправдање, већ је нови у низу потеза који косовски премијер Аљбин Курти повлачи у циљу изазивања тензија, сукоба и дестабилизације прилика на терену.

“Питање је да ли је неко и ко прећутно дозволио Куртију да у дело спроводи своје опасне намере и због тога је неопходно да се Кфор и међународне мисије које делују на КиМ јасно и недвосмислено определе према оваквом драматичном кршењу споразума и једностраним и опасним потезима.  Нема сумње да овакви милитантни потези које повлачи Аљбин Курти представљају наставак његове ратнохушкачке политике којој је циљ тиха, али насилна окупација севера КиМ, јер је Курти свестан да на други начин не може да натера Србе да га икада прихвате.”, додао је Петковић.

Како је додао, томе служи и градња илегалних база специјалних јединица на северу Косова, као и учестали упади Росу у српске средине од Штрпца до Лепосавића.

“Срби са Косова и Метохије дубоко су узнемирени оваквим претњама и звецкањем оружњем, али и одлучни да не наседају на провокације, јер знају да су уз њих држава Србија и председник Александар Вучић”, закључио је директор Канцеларије за КиМ.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Министар Вучевић на састанку Грац формата

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић учествовао је данас на годишњем састанку министара Грац …