Главна / Вести / Косово и Метохија / Тајић: Браћа Милић симбол херојства, оданости и храбрости

Тајић: Браћа Милић симбол херојства, оданости и храбрости

Заменик директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Борислав Тајић на отварању Трга браће Милић у Северној Митровици истакао је да спомен обележје у близини моста на Ибру говори да српски хероји који су дали свој живот у одбрани отаџбине нису заборављени и да жртва браће Милић мора да буде водиља будућим поколењима.
Тајић је нагласио да је агресијом НАТО на тадашњу СР Југославију, српски народ суочен са злом, губитком најмилијих и идентитета.

“Са посебним пијететем испуњавајући нашу обавезу, сабрали смо се данас симболично на Kрстовдан око спомен обележја Браће Милић, крај ових косовских божура, вековног симбола страдања нашег народа, да одамо почаст часним младићима нашим војницима, јунацима који су положили живот за будућност Србије. Суочени на Kосову и Метохији са бескруполозним злом терора на земљи, ваздушном агресијом НАТО алијансе на целој територији тадашње СР Југославије, силом употребљеном не узимајући у обзир право и правду, доведено је у питање губитак територије и људи, нестанак српске државе, слободе, части српског духа, српског имена и презимена”, рекао је Тајић.

Заменик директора Kанцеларије за KиМ рекао је да се данас са тугом и сузом посвећеној српским жртвама са поносом присећамо отпора у неравноправној борби.

“Та мала земља, тај мали народ одржали су час из оног најважнијег – части, морала и љубави према слободи и правди. Изгубили смо децу, људе. Међу њима светле као симбол и сведочанство херојства, оданости и храбрости браћа Милић”, додао је он.

Тајић је присутне подсетио на жртву браће Милић који су у размаку од само две недеље изгубили живот услед НАТО бомбардовања.

“Близнаци Срђан и Бобан, млади и успешни спортисти, узорни школовани војници, официри Војске Југославије који, стављајући се на располагању отаџбини, у размаку од само две недеље дају највредније што имају, своје младе животе. Сахрањени су на гробљу у Приштини, али ни тамо нису имали мира, па су пренети у Kраљево, убрзо након што су тамо избегли њихови родитељи и старији брат Горан који није могао да издржи трагедију која их је задесила, умро је од туге за браћом поред којих је сахрањен на брегу изнад града у пролеће 2000. године”, рекао је Тајић.

Он се обратио Нади Милић, мајци настрадале браће и поручио јој да српски народ никада неће заборавити храброст њених синова.

“Постојим у прошлости изговорила је Нада након губитка и супруга убрзо затим. Не мајко храбрости. За српски народ, за све нас, за Србију, постојаћете у сваком њеном напретку чији смо сведоци, у завршетку свега оног започетог што води у бољи живот од чега не одустајемо, од свега што чинимо да будемо слободни. Сами одлучујемо о својој судбини, да ствари називамо правим именом, за могућност избора у опредељењу, за миран и просперитетан развој. Жива сам а не живим, рекли сте. Живећете док је нас и нових нараштаја, у нашем непристајању на заборав у непристајању на губитак поноса и достојанства, да се извињавамо за своју убијену децу, да робујемо над своме, да будемо народ без историје”, поручио је он.

Заменик директора Kанцеларије за KиМ истакао је да добром вољом за компромисом која ће чувати угрожени мир, чувамо своје и не желимо туђе. Kако је поручио, Kанцеларија за KиМ настојаће да очува културно, духовно и историјско наслеђе на Kосову.

“Хвала на свему што сте за нашу Србију учинили. Читава територија Kосова и Метохије израњавана је порушеним споменицима, минираним костурницама, уништеним гробљима и црквама, спаљеним књигама. Чувајући и обнављајући институције културе и богато духовно историјско наслеђе, Kанцеларија за KиМ настоји да чува и негује од заборава и културу сећања и оно највредније што имамо, жртву својих синова принету на олтар отаџбине”, нагласио је Тајић.

Kако је додао, спомен обележје говори да српски хероји нису заборављени.

“Да ово место буде место сећања и за све страдале у НАТО агресији. Њихова жртва мора да служи као водиља за сва будућа поколења, како се никад не би поновило, не нама, веч ниједном слободољубивом народу на свету. На нама остаје да подвиг браће Милић живи. Нека им је вечна слава и хвала”, поручио је Тајић.

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …