Главна / Вести / Косово и Метохија / Петар Петковић са амбасадором Турске у Србији Хамијем Аксојем

Петар Петковић са амбасадором Турске у Србији Хамијем Аксојем

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Републике Турске у Рeпублици Србији, Њ.Е. Хамијем Аксојем, са којим је размениo мишљења о перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу, са циљем стварања услова за друштвени и економски развој на Косову и Метохији и трајну стабилизацију прилика у региону.

Петковић је констатовао да је ово један од најтежих периода по питању безбедности Срба на Косову и Метохији, али и уопште, када се саглада безбедносна и политичка ситуација у свету.

Директор Петар Петковић је додао да су недавни једнострани и противправни потези Приштине и Куртијево даље инсистирање на 31. октобру, као крајњем року за пререгистрацију возила са таблицама које издаје Србија на  регистарске таблице тзв. Косовa, директна претња миру и нови извор дестабилизације прилика на терену.

Такође, изградњoм нелегалних база РОСУ на северу Косова и Метохије приштинска страна поништава све што је до сада договорено у Бриселу и потпуно незаконито преузима надлежност KФОР-а, који једини има право да буде присутан у зеленој зони, што јасно показује да Приштина заправо не жели договоре, већ сукобе и тензије, упозорио је Петковић.

Према Петковићевим речима, непримерено је и недопустиво да се релативизују обавезе које је Приштина на себе преузела у досадашњем току бриселског дијалога, посебно обавезе које се односе на успостављање Заједнице српских општина, са којом се касни готово десет година, али и неспровођење недавно постигнутог споразума о енергетици и несарадња по питању несталих лица.

Упркос свему наведеном Београд ће се и даље борити за очување мира на Косову и Метохији и регионалне стабилности и увек ће иступати са иницијативама које воде повезивању и економском напретку, надајући се да ће у неком тренутку и друга страна  схватити да је то једини концепт који обезбеђује мир и стабилност, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

На крају разговора Петковић је саговорнику захвалио на сарадњи, заснованој на поверењу и подршци напорима које Србије улаже да се обезбеди трајан и одржив мир у региону.

Check Also

Министар Вучевић на састанку Грац формата

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић учествовао је данас на годишњем састанку министара Грац …