Главна / Вести / Косово и Метохија / Ученички парламент  ОШ „Свети Сава“ у Племетини организовао етно изложбу „Из наше куће“ 

Ученички парламент  ОШ „Свети Сава“ у Племетини организовао етно изложбу „Из наше куће“ 

Ученички парламент ОШ „Свети Сава“ из Племетине још једном једном је доказао истинитост народне пословице да „Није благо ни сребро ни злато, већ је благо што је срцу драго“. Чланови Ученичког парламента у сарадњи са координатором и управом школе организовали су културни догађај – етно изложбу под називом „Из наше куће“.

Богата збирка приказује разноврсне етно предмете који су се генерацијски прикупљали, израђивали и употребљавали у прошлости, а садашње генерације их брижљиво чувају. Могу се видети ручни радови, предмети за свакодневну употребу у домаћинству, инструменти, одевни и декоративни предмети.

У организацији ове изложбе учествовали су ученици, наставници, родитељи, рођаци и пријатељи ученика.

Протеклих недеља су са пуно ентузијазма прикупљени ови предмети, уз занимљиве разговоре о пореклу и историји сваког од њих. Присутни посетиоци могу открити шта све поседују „наше куће“ што нам и назив изложбе говори. Сви предмети прикупљени су искључиво из личних приватних колекција житеља Племетине.

„Савремени начин живота уз изражено присуство дигиталних технологија, полако удаљава људе, а нарочито децу од традиције. Заборављају се обичаји прошлости и губи свест о потреби очувања културног наслеђа и обичаја једног народа. Овакви догађаји јесу прилика да проговори наша традиција, да се присетимо не тако давних времена, и квалитетног и здравог начина живота наших генерацијских предака“, каже Сунчица Зарковић, вд директора школе.

„У току припремања ове изложбе сазнали смо на који начин наше породице чувају нашу народну баштину. Осетили смо да припадамо породици и њеној традицији. Народна радиност је у српској традицији и ми смо посдтакнути на њено очување“, рекла је у обраћању присутнима Јулијана Милић, председник Ученичког парламента.

„За ученике је нарочито важно да науче, а за одрасле да се подсете правих традиционалних вредности. Када кажемо вредност не мислимо на материјалну вредност која је присутна. Права вредност ових предмета се осећа у срцу. Као драге успомене, сведоке историје или доказе да у нашем народу вредне руке постоје, вредност ових предмета је непроценљива“, истиче координатор парламента Андријана Симеон Тошић.

На отварању изложбе чуло се и народно усмено предање које су ученици припремили као пригодан програм на задовољство свих присутних.

 

Check Also

Петковић: Курти погазио права Срба и сопствени такозвани Устав

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да је именовањем Ненада Рашића …