Главна / Вести / Србија / Пети октобар, 22. годишњица од демонстрација које су довеле до одласка Слободана Милошевића

Пети октобар, 22. годишњица од демонстрација које су довеле до одласка Слободана Милошевића

Навршава се 22. годишњица од масовних демонстрација грађана које су довеле до одласка са власти председника Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића. Више стотина хиљада људи из целе Србије протестовало је због непризнавања резултата председничких избора.

Петооктобарски протест у центру Београда је организован пошто је Изборна комисија оспорила победу кандидата Демократске опозиције Србије Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ одржаним 24. септембра 2000. године.

ДОС је позвао грађане да се 5. октобра 2000. окупе испред Савезне скупштине и супротставе изборној крађи коју је Савезна изборна комисија спровела по налогу Милошевићевог режима.

ДОС је ултимативно затражио да Слободан Милошевић до четвртка, 5. октобра, у 15 часова, призна изборну вољу грађана изражену на савезним, председничким и локалним изборима одржаним 24. септембра.

Захтевано је и да генерални директор, главни уредник и уређивачки колегијум Радио-телевизије Србије поднесу оставке, да РТС промени уређивачку политику и омогући објективно информисање о збивањима у Србији.

Савезна изборна комисија је саопштила да је Коштуница освојио 49 одсто гласова, а њен председник Боривоје Вукичевић је изјавио да су приведене крају припремне радње за други круг председничких избора 8. октобра.

Коалиција 18 опозиционих странака је тврдила да је њихов кандидат освојио 52,54 одсто гласова и одбацила могућност одржавања другог круга.

Председнички кандидат ДОС-а затражио је од Слободана Милошевића да призна пораз у првом кругу председничких избора и указао на опасност избијања отворених сукоба у Србији.

Демонстрације у Београду

Присталице ДОС-а су од раног јутра пристизале у Београд из целе Србије, предвођене опозиционим лидерима, а полиција је безуспешно покушавала да заустави колоне демонстраната на локалним и регионалним путевима.

Демонстрирао је велики број грађана, а група људи је, око 15.35, кроз прозор ушла у зграду парламента.

Током сукоба полиције и демонстраната чула се и пуцњава из ватреног оружја, а полиција је бацила сузавац у близини зграде Радио-телевизије Србије, док је багер кренуо да се пробије до улаза.

Зграда РТС-а у Таковској улици је потом запаљена, а редовни програм РТС-а је престао да се емитује после 17 часова.

Војислав Коштуница обратио се предвече грађанима са терасе Скупштине Града Београда, а потом и преко РТС-а.

Ноћ ишчекивања

Демонстранти су током целе ноћи били у центру Београда, славећи победу, али и стрепећи од могуће интервенције војске и других безбедносних формација режима.

Слободан Милошевић је 6. октобра признао изборни пораз, а Војислав Коштуница је 7. октобра положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине и постао председник СРЈ.

У протестима је погинула активисткиња ДСС-а Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане, која је несрећним случајем пала под точкове камиона. Момчило Стакић из Крупња преминуо је од последица срчаног удара.

Током протеста повређено је 65 људи.

Извор: РТС

Check Also

Министар Вучевић на састанку Грац формата

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић учествовао је данас на годишњем састанку министара Грац …