Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: Обијена и опљачкана кућа повратника Илије Тошића у Осојану

Канцеларија за КиМ: Обијена и опљачкана кућа повратника Илије Тошића у Осојану

У Осојану је обијена и опљачкана кућа повратника Илије Тошића док се налазио на прегледима код доктора у централној Србији. Он је данас, по повратку затекао разваљена улазна врата и преметачину по кући из које су му нестали бројни кућни апарати, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Опљачканог Тошића одмах је обишао и председник Привременог органа општине Исток Коста Белошевић који му је понудио потребну помоћ и подршку.

“Посебно забрињава чињеница да последњих дана расте број инцидената усмерених ка Србима, којих од доласка Аљбина Куртија на власт сада има већ 230, због чега је неопходно веће и видљивије ангажовање међународних мисија на заштити права, живота и имовине Срба на КиМ. Највеће повратничко село на КиМ – Осојане је често било на мети напада и пљачкаша, са очигледном намером да се Срби повратници застраше и протерају из својих домова и да се осујети сваки даљи повратак Срба на простор Косова и Метохије”, истиче се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Канцеларија за КиМ изражава посебну забринутост због овог случаја, јер су Срби повратници једна од најосетљивијих категорија становника. Сама чињеница да је стопа повратка расељених Срба на КиМ мања од два одсто, што је најмања стопа у  постконфликтном подручју на свету, довољно говори о тешким условима живота и безбедности за наш народ.

“Зато упорно позивамо међународне мисије које делују на КиМ да на основу манадата неодложно повећају ниво безбедности наших људи, посебно у српским енклавама. Случај је пријављен надлежним органима и захтевамо да се пљачкаши у најскоријем тренутку приведу правди како би се показала елементарна брига за живот Срба на КиМ и ефикасност, како институција у Приштини, тако и међународних мисија”, наводи се у саопштењу.

Check Also

Петковић: Курти погазио права Срба и сопствени такозвани Устав

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да је именовањем Ненада Рашића …