Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ финансира уређење три православна гробља

Канцеларија за КиМ финансира уређење три православна гробља

Средствима Канцеларије за Косово и Mетохију спроводи се уређење, чишћење и  одржавање три српска православна гробља на Косову и Метохији и то у Клини, Ђаковици, као и на Дечанском гробљу.

Пре неколико дана је завршено чишћење споменика, уређење растиња и одржавање гробља у Доњем Петровцу код Ђаковице, а то гробље први пут је прошле године очишћено након 23 године  и сада су настављени радови на његовом одржавању.

Завршено је и уређење Дечанског гробља, док наредне недеље почиње чишћење и уређење православног гробља у селу Будисавци, у општина Клина, где ће се изводити најобимнији радови.

С обзиром на то да једно од неизбрисивих сведочанстава српског идентитета на територији Косово и Метохија представљају српска православна гробља која су од стране албанских екстремиста изложена учесталом скрнављењу и покушају затирања, Канцеларија за Косово и Метохију сваке године обезбеђује  средства за уређење српских гробаља на основу података о стању српских православних гробаља и захтева општина са територије покрајине.

Средства се користе за санацију споменика, поправке и изградњу ограда, капија, капела, набавку алата и средстава за уништавање корова и другог растиња, као и организације рада, транспорта отпада, а на овом послу заједно су ангажоване и локалне самоуправе на КиМ, комунална предузећа, Српска Православна црква, удружења расељених лица…

Извор: РТВ Грачаница, сопштење

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …