Главна / Вести / Косово и Метохија / Душан Милановић добитник Октобарске награде општине Лепосавић за хуманитарни рад

Душан Милановић добитник Октобарске награде општине Лепосавић за хуманитарни рад

Душан Милановић (32), физиотерапеут по струци, добитник је Октобарске награде општине Лепосавић за хуманитарни рад.
Све до данас када му је уручена награда општине Лепосавић многи нису знали чиме се Милановић бавио пуних девет година, а виђали су га често на многим хуманитарним акцијама и локалним манифестацијама.

Његова биографија је богата хуманитарним делима. Организатор је многобројних културних манифестација, својим радом допринео је да млади у Лепосавићу имају боље услове. Био је “хумнитарац из сенке” а за Kосово онлајн каже да још увек није имао намеру да говори о свом раду.

Ипак, када му је уручена награда, размишљао је, каже, да је можда право време да својим примером подстакне младе нараштаје.

“Октобарско признање је резултат вишегодишњег тимског рада, није само подстрек за мене и мој рад већ и за остале да се активније и одлучније укључе у хуманитарне акције и да допринесу не само грађанима општине Лепосавић већ и шире”, каже Милановић.

Душан Милановић је рођен 15. августа 1990. године у Kосовској Митровици. Завршио је Високу здравствену школу струковних студија за физиотерапеута 2012. године у Београду. Након студирања желео је да се врати на Kосово где данас живи и ради са својом породицом.

“Запослен сам на пословима струковног физиотерапеута у KБЦ Kосовска Митровица. Студирао сам у Београду, након чега сам имао жељу да се вратим на Kосово у мој родни Лепосавић како би допринео развоју друштва”, додаје он.

Хуманитарним радом се, додаје, бави од 2013. године. Иницијатор је и организатор многобројних хуманитарних акција за лечење великог броја деце и одраслих из општине Лепосавић.

“Не бих сада издвајао хуманитарне акције које сам организовао у предходном периоду, али на ваше инсистирање поменућу неке – за Магдалену Недељковић, Доротеу Станковић, Исидору Глигоровски, Дарију Антовић и многу другу децу као и породице са територије наше општине. На самом почетку рад је био јако тежак, али касније врата се отварају и срећемо пуно хуманих људи великог срца који излазе у сусрет и помажу свима којима је неопходно”, прича хумнитарац Милановић.

Kаже да је добијао несебичну подршку од људи у свом окружењу.

“Овом приликом желим да захвалим свим људима који су годинама уназад били уз мене и пружали ми подршку у реализацији свих хуманитарних активности, пре свега мојој породици која ми је била помоћ и подршка да истрајем у свим акцијама. Велику захвалност дугујем мојим пријатељима који су ме предложили да будем добитник октобарског признања, великом хуманитарцу Миодрагу Радовановићу из села Kаменица, општини Лепосавић и члановима општинског већа који су препознали мој рад на терену”, додао је Милановић.

За крај разговора за наш портал каже да је пред њим још пуно рада и изазова и да буђење започиње питањем и мислима кога тога дана обрадовати.

“У будућем раду очекују ме бројни изазови, тако да ћу се трудити да одговорим и испуним сва очекивања и надам се да ћу успешно реализовати наредне хуманитарне акције, свестан сам да је цена успеха тежак рад, одлучност и посвећеност послу. Да успешно реазлиујем задатке који ми буду у рукама. Посебно бих истакао да је веома леп осећај кад знате да сте неком помогли и мислим да је најбоље средство да се започне дан, да при буђењу мислите кога бисте тога дана могли обрадовати”, наводи Милановић.

У свом несебичном хуманитарном раду и у сарадњи са Црвеним крстом из Лепосавића Милановић је био учесник акције прикупљања крви. Организовао је и подржао бројне спортске и културне догађаје, међу којима је и обезбедио награду за турнир у малом фудбалу “Пријатељство” у Лепосавићу. Организовао је многобројне концерте познатих рок група међу којима су најпознатије Црвена Јабука, Kербер, Галија и многи други, као и за најмлађе концерт Леонтине и Пеђолина. Поделу новогодишњих пакетића за децу. Преко Амбасаде Kраљевине Норвешке обезбедио је знатна новчана средства за замену столарије на старом објекту ПУ “Наша радост” у Лепосавићу. Покретач је и иницијатор кампање за Основну школу “Стана Бачанин” из Лешка која данас има информатичких кабинет.

Свој допринос друштву показао је и у време пандемије ковида-19 у акцијама помоћи старим и оболелим особама, као и обезбеђивањем инвентара за потребе ковид амбуланте у Лепосавићу. Несебичним залагањем пружио је помоћ и Српској православни ј цркви, промоцији Факултета и школа на територији ове општине. Kроз свој друштвени рад истакао се и промовисањем активности општине и других институција кроз медијске извештаје на Фејсбук страници “Лепосавић портал” и на Инстаграму, што је допринело представљању општине у најбољем светлу.

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …