Главна / Некатегоризовано / Дрецун: Провидна игра Приштине, али проблем је у земљама Квинте

Дрецун: Провидна игра Приштине, али проблем је у земљама Квинте

Председника скупштинског Одбора за Косово и Метохијуа Милован Дрецун изјавио је да Приштина годину дана пре истека рока укида КС таблице и неће да разговара. “Ово је провидна игра Приштине, али проблем је у Западу, нарочито у земљама Квинте, они морају да кажу Приштини да ако жели да реше проблем морају да разговарају са Београдом”, напоменуо је Дрецун.

Дрецун је рекао, гостујући у Јутарњем програм РТС-а, да је каменовање аутобуса један у низу од 160 инцидената на КиМ од почетка године што показује висок степен напетости између Срба и Албанаца, посебно на територији Косовске Митровице, што је резултат, како каже, агресивне политике Приштине.

“Ово нажалост неће бити последњи инцидент, број инцидената који су усмерени против српског народа стално се повећава. Међународна заједница као да то не види. Нисмо чули од званичника ЕУ или САД да осуде инциденте,” истакао је Дрецун.

Говорећи о пререгистрацији возила, Дрецун каже да Приштина све време жели да створи инцидентне ситуације и да створи проблеме.

“Приштина жели да спроведе у дело нешто што није део договора. Ако желите да решите проблем морате да разговарате. Приштина неће да разговара са изабраним представницима српског народа. То је планирана политика Приштине да изазива инцидентне ситуације”, каже Дрецун.

Објашњава да Приштина неће ове таблице, јер како каже оне нису симбол “лажне државе Косово”.

“Таблице такозване републике Косово Приштина би радо прихватила, али то је за Србе неприхватљиво. Договор је да се Срби одлуче за статусно неутралне таблице, то су КС таблице, то су таблице које је увео Унмик, симболично ако нема КС таблица нема ни Унмика. РКС таблице нису статусно неутралне, настале су после једностраног проглашења независности и Срби то неће да прихвате”, истакао је Дрецун, додајући да је споразум био изричит да могу да се изаберу таблице а да кад истекне период од пет године да се седне за сто и тражи решење.

Дрецун је рекао да уместо тога Приштина годину дана пре истека рока укида КС таблице и неће да разговара.

“Провидна игра Приштине, али проблем је у Западу, нарочито у земљама Квинте, ако они заиста желе да се реши овај проблем онда имају погрешан приступ. Морају да кажу Приштини да ако желе да реше проблем морају да разговарају са Београдом”, напоменуо је Дрецун.

Додао је да је од кључног интереса за српски народ да не дође до угрожавања мира, али српски народ мора да се бори за своје интересе, а протести су демократски процес.

“Видимо да се Приштина спрема да онемогући евентуалне протесте Срба јер су распоредили своје снаге на кључним саобраћајницама на северу КиМ. То значи да желе да спрече било какве протесте”, напоменуо је.

Каже да је на јасан начин стављено до знања да српски народ неће прихватити пререгистрацију возила, да ће се на миран начин супротставити таквој одлуци.

Када је реч о француско-немачком плану за КиМ, рекао је да Дрецун није видео тај план, али да је то план Квинте који се своди на принцип две Немачке, али треба размотрити цео план и дати одговор.

“Колико год је лош план, мора да се разговара. Морате да покажете да сте конструктивни. Постоје неке константе, а то су да нећемо признати лажну државу и нећемо се сложити са њеним чланством у УН”, истакао је Дрецун.

Извор: РТС

Check Also

Неколико домаћинстава поплављено у Грачаници

Услед великих падавина на територији општине Грачаница дошло је до поплава у селима Преоце ,Угљаре,Добротин,где …