Главна / Друштво / Гимназијалци из Лапљег Села одушевили публику изведбом представе „нЕко мора да брине“ о очувању животне средине

Гимназијалци из Лапљег Села одушевили публику изведбом представе „нЕко мора да брине“ о очувању животне средине

Ученици  Гимназије  у Лапљем Селуе премијерно су синоћ  у Дому културе „Грачаница“ извели представу „нЕко мора да брине“ о очувању животне средине. Инспирисани загађеном реком Грачанком средњошколци су желели да пробуде свест код људи о ономе што се дешава са загађеном реком, поред које се и налази средњошколски центар у Лапљем Селу.

Професорица српског језика и књижевности Ана Kостић, која је и радила сценарио за ову представу, истиче да је циљ ове представе био да се подигне свест људи о значају здраве животне средине али и да се укаже , пре свега на  оно што се дешава  са реком  поред које деца свакодневно бораве и пролазе.

“Ове године је и тема светске недеље науке спречавање глобалног загревања, тако да смо ми одлучили да се томе прикључимо, нашли смо савезнике у УН -у , костиме смо сами направили, добили неке минималне донације и успели да направимо представу у којој су очигледно уживали сви присутни#, казала је Костић.

Порука младих гимназијалаца је једногласна, а она гласи: „Не сеците дрвеће, не сеците шуму, чувајте природну средину“.

„Ово је једна пре свега представа која иза себе има аспирацију да пошаље свима једну изузетну снажну поруку која је везана за очување животне средине. Не желимо да се зауставимо само на извођењу у Грачаници, већ се надамо да ће их бити још у другим местима“, казала је  Мила Михајловић, која је имала улогу вулкана.

Режисер представеМилош Ђекић апеловао је на људе да воде рачуна о својој животној средини.

„Ако смо за бар неколико  посто успели да подигнемо свест код људи о значају здраве и чисте животне средине, онда смо остварили оно што нам је био наум. Надам се да ће и будући гимназијалци наставити да указују на овај проблем, како би смо сви живели у лепшем и здравијем окружењу”, казао је Ђекић.

Представница  Програма за развој Уједињених нација (УНДП )Мариа Суоко  истакла је  да су заштита животне средине и климатске промене јако важне теме.

„Мислим да је ова изведба брилијантан показатељ шта свако од нас треба да уради, сваки појединац. Мала акција шта они могу да ураде у борби против климатских промена. Све почиње од вена, младих људи који ће бити будући лидери који ће одлучивати о нашој будућности“, изјавила је главни представник УНДП-а Мариа Суоко.

Поред УНДП-а, представу гимназијалаца подржала је Амбасада Луксембурга у Приштини.

Представа је била и хуманитарног карактера, а прикупљена средства гимназијалци ће искористити да помогну  својим  друговима који не могу да плате матурску екскурзију.

Check Also

Нестао младић из Косовског Поморавља

Седамнаестогодишњи Иван Ристић (17) из Косовског Поморавља нестао је у петак и од тада му …