Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић за ТВ Мост: Србија ће стати у свој народ на КиМ, никада неће одустати од њега

Петковић за ТВ Мост: Србија ће стати у свој народ на КиМ, никада неће одустати од њега

Све више Срба напушта привремене приштинске институције. Након  градоначелника, одборника, посланика, судија и тужилаца и службеници општинских изборних комисија на северу Космета дали су оставке. Сва је прилика да ће и Срби јужно од Ибра кренути тим путем, ако се настави институционално насиље над њима, изјавио је Далибор Јевтић, потпредседник Српске листе и градоначелник Штрпца. У емисији “Отворено о…”, на ТВ Мост, о овој теми говори директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић. 

Он је на почетку емисије поздравио храбар и честит српски народ на Косову и Метохији.

“Политички и институционални представници српског народа, махом са севера КиМ,  укључујући  и представнике Српске листе, који су били у тзв. Влади у Приштини и парламенту, су донели одлуку да, заједно са полицајцима, представницима локалне управе, администрацијом, правосуђем и свима осталима на северу Косова и Метохије, који су радили у приштинским институцијама, те институције напусте. Они су то образложили да на тај начин, заправо желе да заштите Бриселски поредак и процес на КиМ, с обзиром да због агоније и безакоња Аљбина Куртија, који се готово свакодневно примењује према Србима, нарочито у овим последњим одлукама Приштине о пререгистрацији, једноставно је кап која је прелила чашу. Они који су били и остају чувари Бриселског споразума су одлучили да на тај начин демократским, мирним путем дигну свој глас, изађу из приштинских институција и покажу да не могу више да трпе то институционално насиље које се спроводи од стране Аљбина Куртија, где се системски, систематски урушава дијалог од стране Приштине, где сви сведочимо да нема дана, а да неко од представника Приштине не баци камен на Бриселски споразум, на свих 48 споразума  које смо договорили у процесу дијалога, а који управо треба да омогуће нормалан живот. Разлог нашег одласка у Брисел, када говоримо о тој нормализацији односа, јесте да се олакша живот обичним грађанима. А дешава се све супротно. Укидају се сва могућа основна људска права, забрањује се одржавање избора, референдума, спречава се слобода кретања, уводи се некакво правило у фазама у кажњавању наших људи о такозваној пререгистрацији, где Курти доноси одлуке мимо споразума, мимо онога што је договорено, мимо свих оних тачака споразума које смо договарали, где јасно стоји да хоћемо у процес пререгистрације, али тако што ће Срби изабрати КС статусно неутралне таблице. Реч је о УНМИК-овим таблицама, таблицама које су и Срби и Албанци користили, а које су приштинске власти једнострано укинуле 2020. године. И сви се праве луди, и представници међународне заједнице”, рекао је Петковић.

Он је истакао да је, као главни преговарач,  ту тему бар двадесет пута покренуо у Бриселу пред Мирославом Лајчаком, да су свима  слали дописе говорећи какав ћемо проблем имати ако се укину КС таблице.

“Нико није хтео да реагује, те 2020. и 2021. године, док нам се није десила криза, коју је опет проузроковао Аљбин Курти, тринаест дана блокаде на Јарињу и Брњаку, где је Курти опет једнострано хтео да примењује своју одлуку са пробним таблицама, грбом и статусним симболима тзв. државе Косово. Срби то нису желели да прихвате, јер је то кршење споразума. Када вас тако притерају уза зид, онда је ово једино што су могли да урадимо, они су председнику Вучићу рекли: Ми немамо куд, или да напустимо институције или да са завежљајима на тракторима са породицама напустимо вековна огњишта и кренемо пут централне Србије. Председник Вучић је јасно рекао да се никада неће више поновити ни погром, ни Олуја и зато смо стали уз наш народ на КиМ. Тако треба да ради држава да се не би десило оно што се дешавало 2004. године, када је тадашњи режим само слао саопштења док је наш народ био протериван, етнички нам чистили села и градове, палили цркве, када је преко 4.000 људи морало да напусти Косово и Метохију и све се то дешавало пред очима међународне заједнице. То се никада више неће поновити, јер на челу државе имамо председника Александра Вучића и њему наш народ верује. Наш народ је уз државу Србију и отуда толика подршка председнику Вучићу”, навео је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић је истакао да је Аљбин Курти у Берлину, понизивши тако и ЕУ, рекао да њега више не занима Бриселски споразум, нити ЗСО, тврдивши да такав документ не постоји у Приштини.

“Такав документ постоји у Приштини, са меморандумом, печатом и потписом представника власти у Приштини, он је примљен и заведен, тај први споразум о нормализацији односа, али и  да нисмо пронашли тај документ, поставља се питање шта су то онда они ратификовали у свом парламенту 2013. године. Са двотрећинском већином су ратификовали тај Бриселски споразум и нека се не праве луди да он не постоји. Те 2013. године је Самоопредељење било у опозицији и они су поднели њиховом тзв. Уставном суду захтев за оцену уставности тог истог споразума. Одговор је био да је споразум у складу са њиховим Уставом. Овде се ради о чистом безакоњу и непостојању добре воље да се спотазум спроведе”, каже Петковић.

“Друга ствар, Аљбин Курти је из Берлина сменио Ненада Ђурића, директора Регионалног директората за север КиМ, иако нема право да смењује било кога из тог директората, већ то имају право градоначелници четири општине на северу КиМ. Курти га је сменио зато што је Ђурић са градоначелницима дан пре тога одржао конференцију за медије где су рекли да неће да учествују у политици кажњавања Срба на северу КиМ, зато што имају КМ таблице. Није српска полиција интегрисана, и по Бриселском споразуму формирана на северу КиМ, да би кажњавала српски народ. Неће то Срби да раде, неће да спроводе насилне одлуке Аљбина Куртија, његове политичке одлуке које имају за циљ обрачунавање са српским народом и у крајњој мери са протеривањем свега српског са севера Косова и Метохије. Зато су сви из полиције поднели оставке. Затим су и градоначелници поднели оставке, па судије, тужиоци, административно особље и тиме је дошло до разградње Бриселског споразума. То су Срби урадили на миран и демократски начин”, истиче саговорник ТВ Мост.

После тога, подвлачи Петковић, из ЕУ и САД долазе оштре изјаве, да се хитно формира ЗСО, да Курти стане са том казненом политиком према Србима, када је реч о пререгистрацији, да се одложи тај рок, да се укине та одлука, чак Американци иду корак даље и кажу да се о таблицама коначно решење донесе у оквиру дијалога.

“Ја верујем у оно што смо потписали, верујем у нашу државу и председника Александра Вучића и верујем у наш народ”, навео је Петковић и додао да уговори морају да се поштују.

“На Бриселски споразум потпис су ставили и Приштина и ЕУ. ЕУ као гарант спровођења Бриселског споразума”, наглашава Петковић.

Он констатује да након напуштања приштинских институција од стране Срба, можемо да закључимо да су једино Срби поштовали Бриселски споразум, јер су били интегрисани у те институције 10 година, и када се погледа свих 15 тачака споразума, Београд је испунио све што је требало да испуни, а Приштина ништа.

“Прве тачке које су требале да се спроведу, 1,2,3,4,5 и 6 су тачке које се односе на формирање Заједнице српских општина. А ЗСО нема. Одговорност за то је и на међународној заједници, ја сам то рекао господину Лајчаку, Квинти и свима осталима. Бриселски споразум представља кичму дијалога, камен темељац на коме смо градили све остале споразуме у Бриселу. Ако тога нема, чега онда има? Зашто смо ми онда ушли у процес нормализације односа? Зашто смо ишли на локалне изборе? Да бисмо добили ЗСО. Имали смо то обећање. Као што смо имали и обећање да ће бити све у реду са таблицама, уколико прође све како треба око личних карата. И успели смо да се изборимо за добар споразум око личних карата, где смо успели да сачувамо српске личне карте на КиМ. Идеја је била Куртија да избаци српске личне карте, а ми смо успели да је убацимо у споразум, то је потврдила ЕУ и господин Борељ. То говори о јасном присуству државе Србије на Косову и Метохији. А Курти је то хтео да поништи кроз укидање КМ таблица”, рекао је Петковић.

Одлуке о напуштању институција остају до формирања ЗСО и до повлачења одлуке о пререгистрацији, наводи директор Канцеларије за КиМ.

“О људима који су напустили приштинске институције бринуће држава Србија. Ми бринемо о свим нашим људима. Не морам да вас подсећам колико станова, колико пројеката смо обезбедили на КиМ. Градимо болнице, школе, вртиће. Ниједан наш човек неће бити на улици, сваки наш човек који је имао примања у приштинском систему, имаће примања у српском систему, свима ћемо све да надокнадимо. У наредним данима и недељама то питање ће се решити”, каже Петковић.

О посети председника Србије Француској, где је најављено да ће се можда састати и са Куртијем, Петковић каже да Србија никада није бежала од дијалога, а  све у циљу да се сачува мир и безбедност на КиМ, да се сачувају животи наших људи.

“Како се не би десило да, када се у глави Аљбина Куртија јаве нове идеје да шаље Албанце да мењају људе који су напустили своја радна места или да шаље РОСУ на север КиМ, ми смо позвали да безбедносни и правни вакуум који се појавио напуштањем наших људи, попуне ЕУЛЕКС и КФОР, који имају јасно утврђен мандат да послове полиције, правосуђа и безбедности на северу КиМ решавају они. Срби не желе сукобе, а Приштина подиже тензије, све иде у правцу некаквих сукоба. Они противправно граде четири илегалне базе, у зеленој зони, уз саму административну линију на КиМ. Одакле те базе са тешким наоружањем, где су све Албанци из Приштине? У складу са којим споразумом је то? А притом, то раде на отетој српској, приватној имовини. Зашто нарушавају етничку структуру полицајаца на северу КиМ, када ту треба да буде 98% полицајаца Срба?”, пита директор Канцеларије за КиМ.

Оно што су следећи кораци, каже Петковић, јесте прво формирање ЗСО, повлачење противправних одлука о таблицама и свих других, па тек након тога може да се настави да се разговара о свим другим питањима.

“Не знамо више како да натерамо међународну заједницу да се бави оним чиме треба да се бави. Нико из ЕУ није одговорио Управљачком тиму још од 2018. године, када су послали меилове са нацртима Статута који је урађен. Очигледно, никога осим Срба није интересовало формирање ЗСО. А за 10 година ништа нису урадили. Да смо имали ЗСО, свих ових напада према Србима не би било. Време је да нешто ураде по том питању”, истиче Петковић.

Прекорачењем црвене линије, српски полицајци су рекли не. Председник Србије је одликовао полицајце Ђурића и Филиповића и како каже Петковић, то је био фантастичан догађај и да су сви били поносни на свој народ на КиМ, да су храбри, одважни и честити људи награђени од државе Србије због тога што су бранили свој народ и нема веће части од тога.

“Ми се боримо да сачувамо мир и стабилност. Из Приштине воде пропагандни рат. Ми желимо да се повезујемо, да наставимо са економским развојем. Видите, нису наши људи били одушевљени да обуку те униформе, али су послушали државу Србију. Ми смо то урадили да би обезбедили 10 година мира и обезбедили развој и у Србији и на КиМ. Чинимо све да јачамо државу Србију. Ми сада можемо да преузмемо 3.500 људи, јер нам је каса пуна. Ми смо у прилици да улажемо за КиМ, за велике пројекте. Нама је у Бриселу било тешко, посебно председнику Вучићу. Али, кад више није имало куд, морали смо да повучемо овакве потезе. Али сте бар спокојни, знате да сте све учинили. Председник Вучић је све то разумео и знао да наш народ нема више куд. Наша црвена линија је да сачувамо мир. Ми разумемо наш народ. Митинг у Косовској Митровици је био величанствен, више од 10.000 људи је стало под један барјак, под српску тробојку.

Петковић је рекао да је гостовао на више телевизија и у тим разговорима постављало му се питање шта ће Србија да уради, а одговор је једноставан.

“Србија ће стати у свој народ на Косову и Метохији, никада неће одустати од њега, никада неће дозволити ни погром ни Олују и на крају ће Србија победити. То наш народ добро разуме и зато верује председнику Александру Вучићу. Не морамо све да кажемо, а све се разумемо”, закључио је Петковић у интервјуу за ТВ Мост.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Нестао младић из Косовског Поморавља

Седамнаестогодишњи Иван Ристић (17) из Косовског Поморавља нестао је у петак и од тада му …