Главна / Вести / Косово и Метохија / Оснива се суд за ратне злочине на Косову?

Оснива се суд за ратне злочине на Косову?

bruno_vekaricСве је извесније да ће Европска унија основати ад хок трибунал који ће судити за злочине почињене на Косову у периоду 1998-2000, на основу извештаја известиоца Савета Европе Дика Мартија.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић каже да према информација до којих су дошли у контакту са међународним актерима, тај трибунал би требало да изгледа као онај који је судио у случају Локерби, где се примењује домицилно право, а суде међународне судије.

У интервјуу за РТС, Векарић објашњава да би трибунал био смештен изван Косова, вероватно негде у Европи с обзиром на то да се ради о специјалном истражном тиму Еулекса.

“Мислим да је ово добро, мислим да је и политички амбијент у последње време омогућио да се једноставно лакше о томе говори”, каже Векарић.

Подсећа и да је албански парламент дозволио истрагу o Клинту Вилијамсу поводом трговине органима на Косову и сматра да да је Бриселски споразум допринео бољој комуникацији.

На питање да ли формирање ад хок трибунала отвара нову наду да ће правда за злочине на Косову бити задовољена, Векарић каже: “Чим имате Трибунал, имате и осумњичене, какав ће исход тог евентуалног суђења бити, то можемо само да претпоставимо”.

Према његовим речима, то нема везе са Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију, осим што је око случаја “Жута кућа” покренут поступак, а неки докази уништени.

“То је био случај Харадинај и кроз тај случај се процесуирала и ‘Жута кућа’ и то нема никакве везе са овим”, додаје Векарић.

Када је реч о мандату специјалног истражног тима, Заменик тужиоца за ратне злочине каже да је мандат тужиоца Клинта Вилијамсона знатно шири.

“Он третира и отмице и убиства и трговину органима, дакле, српског и неалбанског становништва, односно починилаца над српским и неалбанским становништвом”, каже Векарић.

“Све у свему, Дик Мартијев извештај је веома озбиљан, и не само тај него и онај гардетов, који помиње заштиту сведока. То је био први задатак Вилијамсонове екипе, да обезбеди сведоке у евентуалном поступку који ће се водити пред неким међународним трибуналом”, закључује Векарић.

Check Also

Петковић поручио Чеку: Покажите бар минимум верске толеранције

Ваш цинизам и извртање чињеница чак и на дан када бисте могли да покажете минимум …