Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучевић: Србе на Косову и Метохији никада нећемо оставити

Вучевић: Србе на Косову и Метохији никада нећемо оставити

Наша војска је способна и спремна да одговори на сваки задатак и изврши сваку наредбу врховног команданта председника Србије Александра Вучића, бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, штитећи све своје грађане и водећи рачуна о безбедности Срба на Косову и Метохији изјавио је потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић за Република.рс и додао да нико не жели сукобе ни ратове, али Србија је озбиљна држава и предузима све кораке да може да одговори на сваки изазов и потенцијални проблем.

Безбедносна ситуација је изазовна. До напетости је дошло искључиво једностраним одлукама Приштине, непризнавањем српских регистарских таблица, неформирањем ЗСО, покушајима стварања такозване војске Косова, која, према Резолуцији 1244, не сме да постоји, прављењем кампова за специјалне јединице у општинама с већинским српским становништвом… Ми пажљиво пратимо ситуацију јер желимо да одржимо мир и стабилност иако разумемо како се осећа наш народ који живи на КиМ и колико им је тешко…

И даље ћемо чинити све да помогнемо свом народу јер ова Србија никада неће оставити свој народ и неће дозволити нове злочиначке акције попут “Бљеска”, “Олује” нити погром из 2004. Ми смо увек показивали да смо за наставак дијалога и решавање свих отворених питања за столом и наставићемо да инсистирамо на смиривању напетости и тензија и рационалном приступу решавању проблема.

До сада је више пута доказано да са Куртијем никада не можете бити начисто.

Ми не желимо ескалацију сукоба, али не дамо на наш народ.

Поносан сам на то што сам део тима премијерке Ане Брнабић и што служим свом народу и својој држави у овим врло тешким и изазовним временима. Ово јесте за мене ново искуство, али и огроман професионални изазов. Заиста осећам невероватну енергију и даћу све од себе да будем на висини задатка.

Највећи изазови министра одбране су каже: Наставак модернизације и јачања ВС, повећање стандарда, опремљености, обезбеђивање бољих услова за школовање, јачање наше наменске индустрије. Огромни помаци су учињени у последњих 10 година. Сећате се да није било људи, опреме, технике…

Све је било застарело или истопљено и од 2000. до 2012. очигледно се чинило све да се ВС максимално ослаби. Познат вам је и онај наратив о топљењу наших тенкова, али то су питања за оне који су били министри пре 2012. Тако да ти данас немају право никоме да држе лекције. Данас је свима јасно колико је у последњих 10 година српска војска напредовала и колико су војници опремљенији и обученији него раније, те колико им је стандард бољи.

Градимо станове по повлашћеним условима за припаднике служби безбедности, а пре 10 година људи који носе те часне униформе мислили да неће доживети да њихова држава покаже колико јој значе, да уопште покаже бригу за њих. Грађани Србије треба да буду поносни на своју Војску.

Посвећени смо себи, јачању и модернизацији, јачању наше наменске индустрије, а наша војна лица, официри, подофицири, војници по уговору имаће највеће повећање плата у јавном сектору, од првог јануара, и то 25 одсто. Ја користим и ову прилику да позовем све заинтересоване да се пријаве за шестомесечно добровољно служење војног рока с оружјем. Конкурс је отворен до краја месеца.

Извор: РТВ

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …