Главна / Вести / Косово и Метохија / Михајловић очекује пуштање Ивановића и Делибашића

Михајловић очекује пуштање Ивановића и Делибашића

MIlivoje mihajlovicДиректор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић изјавио је данас да је постигнут одређен напредак у смиривању стања на Косову и Метохији и да очекује да ће Оливер Ивановић и Драгољуб Делибешић бити пуштени да се бране са слободе.
Михајловић је у Јутарњем програму РТС-а рекао да је на седници Савета безбедности УН у Њујорку о ситуацији на Косову у извештајима генералног секретара УН Бан Ки-муна и шефа УНМИК-а Фарида Зарифа доминантна оцена била да су постигнути одређени помаци.

Премијер Србије Ивица Дачић је оценио да је постигнут напредак, али је указао и на препреке мировном процесу, које се појављују, пре свега, у активностима косовских власти, рекао је Михајловић и додао да су извештаји, који се разматрају на СБ корисни, јер упозоравају све актере на Косову.

Михајловић је рекао да очекује да ће Ивановић и Делибешић бити пуштени да се бране са слободе, јер Србија гарантује да ће они увек бити доступни Мисији Еулекс властима током трајања целог судског поступка.

Влада Србије жели да допринесе стабилизовању стања на северу Косова, пре свега када је у питању Ивановић, који је један од кандидата за градоначелника Северне Митровице, истакао је Михајловић.
“Сматрамо да су приштинске власти, односно Еулекс власти, хапшењем Ивановића битно утицале на спровођење Бриселског споразума, пре свега на северу Косова и Влада мисли да је његова одбрана са слободе допринос да се стање стабилизује и да се избори који су заказани за 23. фебруар спроведу у атмосфери регуларности”, рекао је Михајловић.

Михајловић је оценио да су Срби у четири општине на северу Косова избором руководства показали високу свест, што је још један корак и помак у спровођењу Бриселског споразума.

Он је најавио да предстоји конституисање заједнице општина, која је камен спотицања, јер Приштина покушава да то одложи, спречи и дезавуише, зато што је то најозбиљнија тековина Бриселског споразума и ембрион српске моћи када је у питању политички утицај на Косову и Метохији.

Михајловић је најавио да ће Заједница српских општина имати помоћ Владе Србије, као и ЕУ и међународне заједнице, која на тај начин признаје политички утицај и снагу Срба на Косову.

Михајловић је оценио да је у БиХ отворена Пандорина кутија, да је реч о социјално мотивисаном бунту, али да има и покушаја да се тај протест скрене у политичке воде и на промену међународно овереног уређења БИХ.

“Они, који су то покренули, сада то не могу да зауставе и сада је најважније да се очува мир у Босни, јер је ово угрожавање мира у читавом региону”, рекао је Михајловић.

Он је оценио да читав Балкан има ту социјалну бомбу која представља велику претњу и да међународна заједница мора да помогне да се регион извуче из социјалних проблема.

 

Check Also

Боранијашевић: Цене школарина непромењене осим на Медицинском факултету, очекују се квоте за упис у нову школску годину

Пред крај школске 2021/ 22.године, Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, врши …