Главна / Вести / Косово и Метохија / Представа “Она која распушта војске” побрала громогласне аплаузе и позитивне коментаре публике у Грачаници

Представа “Она која распушта војске” побрала громогласне аплаузе и позитивне коментаре публике у Грачаници

Громогласним аплаузом публика у Грачаници  поздравила je глумачку екипу представе “Она која распушта војске”, рађену по  Аристофановој комедији “Лисистрата, након премијерног извођења на сцени у Грачаници.

Комад у коме се жене хеладе уједињују да ратницима ускрате секс, како би зауставиле ратове, на жалост и данас има своју тежину, јер како истиче редитељ, свет је управо у неизвесности од великих сукоба и нуклеарне катаклизме.

“Срећан сам да је публика реаговала онако како сам се надао и препознала и оно смешно у комаду али и оно што је на одређени начин политичка порука, јер поѕориште без политике не уме, оно ако није у неком дијалогу са светом око себе,  са савременошћу, не служи ничему. Оно што би данас жене могле да науче из овог комада је да  пре свега имају и право и обавезу да се изборе за своја права и да то што је цивилизацијска тековина дванаест или четрнаест хиљада година од када је настала, када смо престали да будемо дивљаци у племенима, да то није природни ток ствари, да је то конвенција која установљена и да је време да се сруши, да просто ти неки родни стереотипи морају да се врате историји где им је и место“, казао је Скерлић.

Публика је након представе имала све речи хвале, како за поруку овог Аристофановог комада, тако и за глумце који су га на виртуозан начин представили публици.

“Представа је модерна, актуелна, ослоњена на Аристофана, једна трагикомедија врло блиска и данашњици. Мислим да би нешто из представе могло да се проимени и данас”, казала је Ана Костић.

“Дивна порука и дивна изречена снага свих жена света. Ово је прави тренутак за овакву представу. Јежила сам се, одушевљена сам. Нису ми сметале ни мало експлитицније сцене, то се све тако лепо уклопило, да сам заиста одушевљена”, рекла је једна гледатељка.

Глумица Тамара Томановић, која је у представи имала улогу Лисистрате није крила задовољство позитивном  реакцијом публике.

“Лисистрата, коју сам играла,  је једна обична жена која не жели више да живи у свету мржње, у свету ратова, да је свету заиста само потребна љубав и слога и да када живимо у љубави и слози ми смо много јачи и можемо све. Надам се да ће се ова представа дуго играти и да ће ова порука коју смо послали вечерас, а то је да само заједно и челичном вољом можемо освојити правду”, каже Томановићева,

Она  истиче да је  у данашњици, када се свашта дешава, од ратова, до различитих ситуација, насиља над женама, ово  комад који говори о свему томе и о томе колико је једна жена јака, али колико је и нежна, колико треба да буде вољена“.

Директор позоришта Предраг Радоњић рекао је након представе да је веома задовољан реакцијом публике и да ће приштинско Народно позориште наставити са својим разноврсним репертоаром и у наредној години али да ће све зависити од буџета који им буде на располагању у наредној години.

Сав приход од продаје карата биће уплаћен за лечење Саре Прљинчевић (15) која болује од акутне лимфобласне леукемије.

 

Check Also

Тодић: Ноћ протекла мирно, радови прекинути

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да је ноћ у селу Дрен …