Главна / Вести / Косово и Метохија / Породица ухапшеног Гаврила Милосављевића забринута за његову безбедност

Породица ухапшеног Гаврила Милосављевића забринута за његову безбедност

Син Гаврила Милосављевића, ухапшеног у Истоку, рекао је за Новости да им се отац јавио у четвртак вече и рекао да је у притвору у Приштини, а по позиву је отишао у Исток да реши имовински спор око стана своје мајке Љубомирке која је 1999. киднапована и убијена.

“Мало је рећи да смо шокирани, а он није само у шоку него је и уплашен и забринут. Не знамо ни због чега ни како је приведен, али јасно је да за то нема баш никаквих основа јер је и до сада много пута одлазио на КиМ и није имао никаквих непријатности. Сада много стрепимо и забринути смо за његову безбедност”.

Ово је за “Новости” у даху испричао син Гаврила Милосављевића (63), пензионера из околине Београда, који је у четвртак по подне ухапшен у свом родном Истоку, где је некада био радник Казнено-поправног дома “Дубрава”.

Како је саопштила косовска полиција, приведен је под сумњом за наводни ратни злочин над цивилним становништвом, маја 1999, баш у том КПЗ, саслушан је у присуству адвоката који му је додељен по службеној дужности и по налогу Специјалног тужилаштва одређено му је задржавање до 48 сати. Уз молбу да му не откривамо име, Гаврилов син каже да не жели чак ни да изговори наводе због којих је његов отац ухапшен, јер немају никаквог смисла.

“Тата нам је казао да је у Приштини, али нам је адвокат Дејан Васић рекао да је највероватније пребачен у Обилић као и да још не зна за шта се тачно терети. А, требало је да реши питање отете имовине, стана своје мајке, а наше баке. Она је, остала да живи у Истоку, када је тата, 1999, са нама избегао у централну Србију”, прича Гаврилов син.

Да је породица Милосављевић и раније била на мети Албанаца сведочили су Срби из Истока, који подсећају на догађај из 1979, када је један Албанац упао у тадашње предузеће “Дубрава” и цео шаржер из пиштоља “сасуо” у груди директора Филипа Фиће Милосављевића, Гавриловог оца. Срећом, Филип је тај страшни напад преживео. Нови атак Албанаца на ову породицу уследио је 1999: Гаврилова мајка није желела да напусти свој стан у центру ове метохијске варошице ни после одласка готово свих Срба. Њена једина “кривица” била је што је желела да остане на своме, свесна да никада никоме ништа нажао није учинила.

Две су верзије о страдању ове несрећне жене. Према првој, бачена је са терасе свога стана на петом спрату, а њено тело пронађено у реци са многобројним убодима ножем од којих су неки задати чак и после њене смрти. По другој верзији, несрећна жена је убијена крајем јуна или почетком јула 1999. Она је према неким сведочењима додведена до сточне пијаце у Истоку, где су ликвидирани и неки други Срби из овог места. Починиоци никада нису откривени, а нови насртај Албанаца на породицу Милосављевић, једну од угледнијих из Истока, уследио је хапшењем Гаврила о чему је јавност обавестила Канцеларија за КиМ.

Оптужницама ударају на права Срба

Хапшењем Гаврила Милосављевића, приведеног под сумњом за наводно учешће у ратном злочину, потврђена је пракса да се против Срба на Косову и Метохији активирају судски процеси, тајне и лажне оптужнице, оног тренутка када покушају да остваре своја права на КиМ и заштите своју имовину коју су узурпирали Албанци. На овај начин, Србе институционално, плански и систематски одвраћају од заштите својих права и повратка на своја вековна огњишта, због чега је и стопа повратка на КиМ најмања у једном постконфликтном подручју – саопштила је јуче Канцеларија за КиМ која је одмах по сазнању о Гавриловом хапшењу, ангажовала адвоката да га посети и пружи му пуну правну заштиту.

Извор: Новости

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …