Главна / Култура / Вечерас пред грачаничком публиком нешто потпуно ново и револуционарно – Кореодрама “700” ансамбла Венац

Вечерас пред грачаничком публиком нешто потпуно ново и револуционарно – Кореодрама “700” ансамбла Венац

Пред косовско-метохијску премијеру у Грачаници кореодраме “700” у извођењу ансамбла “Венац” ауторско-креативни тим је на конфереснцији за новинаре најавио да се ради о изузетном остварењу инспирисаном причом о 700 година манастира Грачаница.

“Оно што је битно и што је суштина у целој  временској вертикали јесте да, поред историје самог манастира, српског народа, државности и свега што то са собом носи. Овај програм прати судбину једног обичног човека, једне породице Радовић из села Сушица,  која се спомиње још у грачаничкој повељи и која је једна од ретких која је осликана у виду фреске”, казао је на конференцији Милош Циле Митић, шеф уметничког сектора ансамбла “Венац”.

Жанровски пројекат је кореодрама представљена кроз народне игре, а формом и стилом потпуно иновативна.

“Постоји једна иницијатива да се на сцени појаве обрађене нумере из плесног наслеђа са простора Косова и Метохије а на начин да буду препознатљиве ширем аудиторијуму и да заправо не одступају од онога што је очување наслеђа, али да се компонују у складу са стратегијом  у оквиру савременог стваралаштва на националном нивоу у Републици Србији”, истакао је Здравко Ранисављевић, етнокореолог.

“Читава представа је вођена изузетно вешто компонованом музиком и цитатима, обрадама музичким које су у сваком тренутку врло промишљене, као и различите играчке и говорне партије смештене на правом месту у оквиру читаве те представе”, нагласила је Сања Ранковић, етномузиколог.

Концерт, представа или музичко-сценски спектакл – кореодрама “700” је нешто потпуно ново и револуционарно, што, сматрају  чланови ауторског тима, треба свако да чује и види.

“Овде ниједна флоскула  не добaцује ни до шеснаестерца против противничке екипе. Значи, овде мора да се буде и мислим да ће ово бити некакав нови правац у коме ћемо се поново сагледавати, али од “700” па на даље је неки моменат када треба све да доведемо од детета до баке”, рекао је глумац Александар Лазић.

Припреме за кореодраму “700” ансамбла “Венац” трајале су више од две године. До сада је изведена у Београду, Новом Саду и Бањалуци, а за премијеру у Грачаници карте су распродате пре неколико дана.

 

Check Also

Награђивани КУД Звечан богатији за нову народну ношњу

Културно уметничко друштво “Звечан” које постоји 60 година и има више од 200 чланова, од …