Главна / Вести / Косово и Метохија / Кореодрама “700” ансамбла Венац одушевила публику у Грачаници

Кореодрама “700” ансамбла Венац одушевила публику у Грачаници

На великој сцени Дома културе у Грачаници изведена је косовско-метохијска премијера кореодраме “700” ансамбла “Венац”. Музичко сценски спектакл, након Београда, Новог Сада, Бања луке, одушевио је и публику у Грачаници.

За ову кореодраму тражила се карта више, а публици је посебно изазовна била најава приче о 700 година манастира Грачаница, од зидања до садашњег времена. Кроз најбитније историјске догађаје осликана је судбина обичног човека са фокусом на народну песму, игру, обичаје и сценски покрет. Програм се завршава свадбом која представља наду у продужетак живота и радости на овим просторима.

– Овај програм је заслужио да баш на овој сцени буде изведен, чини ми се на најнадахнутији начин. Играчи су се поистоветили са публиком. Све време трајања програма, осетила се та једна размена између публике и играча. То је сигурно највећим делом заслуга чињенице да овај ансамбл живи и ради у Грачаници – рекао је етнокореолог Здравко Ранисављевић.

– Венац се труди да достојанствено представља српски народ, своју цркву и своју државу Србију. Једну једину коју има. Ми одавде из Грачанице шаљемо поруке да морамо да радимо свим силама на очувању нашег српског културног наслеђа – истакла је директорка ансамбла Венац, Снежана Јовановић.

– Ја се надам да ћемо успети уз благослов Епархије успети у току наредне године, у току лета да изведемо ову представу и испред Грачанице, а има и планова где ће још бити изведена и широм Србије и Републике Српске, Црне Горе. Наш план је и да широм Косова и Метохије изведемо бар делове ове представе – навео је Милош Циле Митић, шеф уметничког сектора Венца.

Круна досадашњег рада ансамбла Венац, програм “700” померио је стандарде и поставио нови иновативни модел у будућности за уметничко стварање којим чувамо своје наслеђе.

 

 

Check Also

Тодић: Ноћ протекла мирно, радови прекинути

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да је ноћ у селу Дрен …