Главна / Друштво / У Липљану обележена храмовна слава Ваведење пресвете Богородице и Дан општине

У Липљану обележена храмовна слава Ваведење пресвете Богородице и Дан општине

У присуству бројних верника у цркви Ваведења пресвете Богородице обележена је храмовна и слава Липљана. Празничну литургију служио је владика Теодосије са монаштвом Епархије.

– Нека Господ све нас благослови, као и данашњи празник. Да нас молитве наше пресвете Богородице штите у овом животу, и нас, и наш дом, и наше сроднике – рекао је у беседи владика рашко-призренски Теодосије.

Након причешћа, пресечени су славски колачи домаћина славе и одређен је колачар за наредну годину.

– Хвала Богу да нас има у овом броју, а надам се да ће нас до године бити још више и да се тако очува традиција коју ми овде годинама негујемо, да покажемо да смо ту и да ћемо истрајати – истакао је домаћин славе Звонко Митровић.

– Наставићемо нашу традицију са циљем да се из године у годину што више Срба окупи овде, у овој богомољи – рекао је колачар Радојица Станојевић.

Празник Ваведење је и слава општине Липљан, која је обележена свечаном академијом у Дому културе у Доњој Гуштерици. Сумирајући резултате рада у текућој години, председник привременог органа општине Липљан Милан Јоксимовић подсетио је на важност подршке овдашњег становништва.

– Општина Липљан са својих 74 села до 1999. године, данас је сведена на мању српску заједницу у самом граду Липљану и 12 села. Немамо права да прекидамо да подсећамо на ту тешку и болну чињеницу, али морамо бити свесни да наших 12 села и мала, али храбра и упорна липљанска заједница представљају основ за нашу борбу за опстанак. Та вера и борба нас обавезује да за наше суграђане учинимо све што је у нашој моћи да им олакшамо и унапредимо животне услове и пружимо сваку врсту подршке и креирамо услове за развој и напредак – истакао је Јоксимовић.

Ученицима који су остварили запажене успехе на школским такмичењима додељене су захвалнице, као и заслужним појединцима и трофејним спортским клубовима. Изведен је и пригодан културно-уметнички програм.

 

Check Also

Тодић: Ноћ протекла мирно, радови прекинути

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да је ноћ у селу Дрен …