Главна / Политика / Дрецун: Председник мора да процени да ли је већа штета или корист од присуства на Самиту у Тирани
HRVATSKA VOJNIKAMP DRECUN

Дрецун: Председник мора да процени да ли је већа штета или корист од присуства на Самиту у Тирани

HRVATSKA VOJNIKAMP DRECUN

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун рекао је да када видите благу реакцију ЕУ на понашање Приштине, а она треба да буде учесница самита у Тирани, онда Србија треба добро да размисли да ли ће бити већа корист или штета од нашег учешћа. Србија је најважнија земља Западног Балкана, шта нам вреди састанак ЕУ са земљама Западног Балкана ако на том састанку не учествује Србија, нагласио је Дрецун.

Дрецун је рекао, гостујући у Јутарњем програм РТС-а, да се самит у Тирани одржава у време великих тензија између Запада и Руске Федерације због рата у Украјини и нема сумње да је самит стављен у функцију обуздавања Руске Федерације где ЕУ жели да демонстрира јединство у односу према овом региону, да покаже да је он у искључивој надлежности ЕУ и да ће она одређивати све кључне процесе у овом региону.

“Самит се одржава и када су на КиМ високе тензије због једностраних потеза Приштине и због најновијих догађаја када је Аљбин Курти покушао да у име српског народа у привремене косовске институције инсталира неке појединце из српске заједнице, који немају готово никакву подршку српског народа. На тај начин се поништава изборна воља на минулим изборима, а са друге стране тиме желе да онемугуће било какав наставак дијалога у Бриселу”, истакао је Дрецун.

Према његовим речима, Београд не може да прихвати такав једностран однос Приштине према српском народу на КиМ.

“Одлука да се постави Ненад Рашић да буде министар нити има легалитет, нити има легитимитет. Супротна је чак и такозваном уставу Косова. Не можете да одредите за представника српског народа некога ко не ужива поверење тог народа. Ово ће бити оквир за одржавање самита”, навео је Дрецун.

Напоменуо је да је кључна ствар геополитички аспект обуздаваља Руске Федерације и снажно везивање региона за ЕУ.

“Међутим, никако да нам стигне објашњење о неким изјавама неких званичника чланица. Имамо став Мађарске која се залаже за улазак Србије у ЕУ, став Немачке која се бар декларативно залаже за проширење, али немамо званичан став, потврду ЕУ да је спремна на проширење. Изјаве иду у смеру да ЕУ дугорочно гледано неће бити спремна да иде у нови процес проширења”, рекао је Дрецун.

Навео је да је португалски премијер рекао да ЕУ не може да испуни очекивања земаља Западног Балкана и да нема ни довољно новца у Унији да би се ишло у нови круг проширења.

“Када видите те изјаве и благу реакцију на понашање Приштине, а она треба да буде учесница самита, онда Србија треба добро да размисли да ли ће бити већа корист или већа штета од нашег учешћа”, каже Дрецун.

Оценио је да је присуство наравно битно на свакој мултилатералној конференцији, јер када сте тамо можете да браните своје интересе, браните своје ставове, да утичете на то какав ће бити завршни документ.

“Сада ће председник републике морати да извага посебно после сусрета са специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком и после разговора са Милорадом Додиком, шта да ради, да ли да иде на самит или да одустане. Јасно је да и без присуства нашег представника тамо ће бити доста говора о КиМ”, рекао је Дрецун.

Коментаришући изјаву Едија Раме да не би било добро ако би Србија отказала учешће на самиту у Тирани, каже да са једне стране Рама има право јер онда нећемо моћи да се супротставимо ономе што ће бити уперено против наших интереса, али са друге стране то можда не би била таква катастрофа као што он представља него би можда био још већи ударац, овом састанку и ЕУ.

“Која је најважнија држава Западног Балкана – Албанија. Па није. Србија је најважнија. Шта нам вреди састанак ЕУ са земљама Западног Балкана ако на том састанку не учествује Србија. У шта ће се претворити тај састанак, у нападе на Србију. Мислим да је њима значајније присуство Србије него што ће нама донети неку корист. Не треба бежати од разговора”, рекао је Дрецун.

Извор: РТС

Check Also

Вучевић: У приштинској Скупштини се славе терористи и ратни злочинци које су чак и њихови ментори послали на суђење

Министар одбране Србије Милош Вучевић поручио је да се, док председника Александра Вучића очекују састанци …