Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Влада Kосово је неуставна, нема представника Срба

Јевтић: Влада Kосово је неуставна, нема представника Срба

Јевтић објашњава да у процеси избора министра у Влади, Устав Kосова је веома јасан.

“Члан 96. став 5. јасно указује на начин на који се бира представник српског народа у Влади Kосова. Сада се поставља једно јасно питање. Пошто сам ја видео да су и Рада Трајковић , Ненад Рашић и Аљбин Kурти рекли, да ту процедура није прекршен…ако је он Ненада Рашића одабрао на квоту његове партије онда је ова Влада Kосова неуставна”, рекао је Јевтић.

Јевтић је истакао да Влада Kосова у свом саставу данас нема представника Српског народа.

”Било да је Kурти Ненада Рашића поставио за министра за заједнице и повратак или га је поставио за неко друго министарство, он мора да каже на основу другог члана избора и именовања министара и да каже врло јасно да Ненад Рашић није представник српског народа. Што ми одлично и знамо, пошто за то никакву подршку није ни добио. Нити Ненад Рашић нити Рада Трајковић имају подршку српског народа”, казао је он.

Потпредседник Српске листе је подсетио да се самим тим што се Ненад Рашић током кампање обраћао на албанском језику довољно говори у прилог чињеници да он суштински ни по том основу не представља српски народ.

”Дакле или је прекршен Устав ако Kурти каже да је Ненад Рашић представник српског народа, онда је са те стране прекршен Устав, а ако каже да није, да је по другом основу њега именовао за министра онда је читава Влада Kосова као што сам рекао неуставна и самим тим реакција међународне заједнице треба да буде другачија.”

Јевтић је казао да ово није једина ситуација када Kурти не поштује законе Kосова, већ се то дешава и по питању манастира Високи Дечани.

Извор: Kосово Онлине

Check Also

Српске куће у Лапљем Селу и Батусу на мети провалника

У Лапљем Селу синоћ у вечерњим сатима обијена је кућа породице Митић из које су …