Главна / Вести / Србија / Вучић: Због одлука Приштине питате се ког дана ће бити угрожен мир; На северу мирно, чекам извештај

Вучић: Због одлука Приштине питате се ког дана ће бити угрожен мир; На северу мирно, чекам извештај

Председник Србије Александар Вучић коментаришући ситуацију данас на Косову и Метохији и улазак полиције на север покрајине, казао је да се због одлука приштинских власти поставља  питање ког дана ће се десити нека нова провокација која може да поремети мир и стабилност.

Вучић је у Тирани, након самита ЕУ Западни Балкан, одговарајући на питања новинара, казао да су приштинске привремене власти и данас прекршиле Бриселски споразум и све што је до сада договорено.

“Данас су поново супротно Бриселском споразуму и свему што је договорено слали полицију и до зуба наоружане полицајце на север, као што сам рекао и пре неколико дана само се питате ког дана ће нека нова провокација или нешто ново да се догоди што може да поремети стабилност и мир”, казао је Вучић.

Додаје да је добро то што према садашњим информацијама нема вести о  страдалима.

“Верујем и надам се да ће тако и остати”, казао је председник.

Што се тиче тајминга када је напад извршен, како каже Вучић, не зна шта је тим људима у главама да изазивају сукобе, нестабилност и тензије сваке недеље.

“Пред нама није лак и једноставан период, али је важно да останемо заједно и са својим народом на КиМ, али је важно и да са Албанцима договоримо све што је могуће да мир буде одржан и сачуван”, наводи.

Додаје да верује да ће и специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак имати важну улогу у смиривању тензија на Косову и Метохији.

Сада је мирно на северу, чекам извештај

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је сада, на северу Косова, стање мирно, и да чека извештај из болничког центра у северној Митровици, као и да косовска полиција никога није питала за улазак на север, па чак ни Кфор.

На питање да ли је упознат са дешавањима на КиМ, рекао је да зна све шта се дешава.

Он је новинарки из Хрватске указао да косовски полицајци по Бриселском споразуму само у сагласности са четири градоначелника могу да дођу на север.

„Никога нису питали. Али рећиће да су поднели оставке (српски полицајци), иако док се не изаберу други они врше дужност. Нису очигледно информисали ни Кфор. Покушали су да упадну у зграде општинских изборних комисија и грађани су се побунили“; пренео је Вучић.

Казао је да је дошло до мањих сукоба и да су се онда повукле снаге косовске полиције.

Нагласио је да и овај случај показује да је важно да се сачувају мир и стабилност.

Хрватској новинарки је честитао на победи хрватске репрезентације на Светском првенствум,али и додао да је навијао за Јапан.

„Иако сам навијао за Јапан честитам на пролазу даље“, рекао је он.

На питање што не честита хрватском премијеру, одговорио је да не може да честита Андреју Пленковићу.

„Не могу да честитам онима који некоме забрањују да положе цвеће и венце“, подвукао је Вучић.

Нови француско-немачки предлог није побољшан у делу најважнијем за нас

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нови текст француско-немачког предлога који су Београд и Пришитна добили у односу на претходни није побољшан у ономе што је наважније за Србију.

“Нису изашли у сусрет ономе што је тражено”, рекао је председник одговарајући на питања новинара у Тирани на питање да каже нешто више о новој верзији француско-немачком предогу, достављеном Београду, који је како је рекао шеф ЕУ дипломатије Жозеп данас добила и Приштина и да ли је тај предлоге побољшан у доносу на претходни…

“Спремни смо да разговарамо, ништа не одбијамо унапред, осим што смо у писаној форми, не само усмено јасно ставили до знања шта су насе црвене линије и оно што не можемо да прихватимо. Спремни смо да разговарамо, спремни смо на компромисна решења и наставићемо да разговрамо”, рекао је председник.

Свако ко није за независност Косова је човек прошлости

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је изјава председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи да се он руководи политичким размишљањем из прошлости уобичајена прича.

Вучић је то рекао у Тирани, након Самита ЕУ – Западни Балкан, одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву Османи у којој је рекла да је тзв Косово спремно да пружи руку сарадње, иако се он (Вучић) руководи политичким размишљањем из прошлости а да је такво размишљање водило Југославију у ратове.

“Слушао сам то и данас на Самиту, то је уобичајено. Свако ко није за то да јуче призна независност Косова, ово говорим метафорично, тај је човек прошлости, то су људи који се ослањају на прошлост, а ваљда су људи будућности они који би да учине све што они желе”, казао је Вучић.

Председник понавља да је то уобичајен наратив, који није нимало промењен.

Како каже, добро је да Османи није додала да му је руски председник Владимир Путин наредио да оде у Тирану пошто су девет месеци причали како ће Србија да напада све по Балкану по Путиновом налогу.

“Тако да ово му дође као лепши део приче”, рекао је.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

У току миран протест мештана села Дрен

Мештани села Дрен код Лепосавића, окупили су се данас како би изразили протест због радова …