Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Формирање ЗСО је обавеза Приштине, а противљење Куртија питање за међународну заједницу

Петковић: Формирање ЗСО је обавеза Приштине, а противљење Куртија питање за међународну заједницу

“Формирање Заједнице српских општина није ствар жеље Аљбина Куртија, већ обавеза Приштине проистекла из Бриселског споразума, а Европска унија је гарантовала спровођење потписаног. То што се Курти хвали да је највећи противник ЗСО, питање је за међународну заједницу, али и стручњаке из других области ван политике”, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић. 

“То што би слањем својих фаланги страха на север Косова и Метохије, малтретирањем Срба у Великој Хочи и дечице у Лепосавићу, Курти да обесмисли Бриселски споразум и побегне од формирања Заједнице српских општина, те насилно покушава да окупира српске средине, неће му проћи”, оценио је Петковић.

Петковић је нагласио да је свима  јасно да је чиста лаж објашњење Приштине да су албански полицајци, до зуба наоружани специјалци послати на север да би заштитили Албанце, јер, како је рекао, ниједном Албанцу који живи у мешовитој средини на северу КиМ не фали длака с главе, док Србе на Косову и Метохији и јужно и северно од Ибра, даноноћно малтретирају.

“Заједница српских општина је не само жеља, већ потреба свих Срба на простору Косова и Метохије који желе да живе на својим огњиштима и уживају гарантована права и заштиту коју им обезбеђује ЗСО”, оценио је Петковић.

Према речима Петковића једина жеља Аљбина Куртија и његова једна и једина опсесија да Срба не буде на Косову и Метохији

“Када су жеље Аљбина Куртија у питању, свима је добро познато да је његова једна и једина опсесија да Срба не буде на Косову и Метохији, да протера и затре сваки српски траг на простору КиМ, да протера државу Србију са КиМ, али добио је више пута лекцију да узалуд сања нове Погроме и Олује, јер то председник Александар Вучић никада неће дозволити”, закључио је Петковић.

Извор: РТВ Грачаница

Check Also

Српске куће у Лапљем Селу и Батусу на мети провалника

У Лапљем Селу синоћ у вечерњим сатима обијена је кућа породице Митић из које су …