Главна / Вести / Косово и Метохија / Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић са шефицом Канцеларије УН у Београду Мари Јамашитом

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић са шефицом Канцеларије УН у Београду Мари Јамашитом

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са  представницом Генералног секретара Уједињених нација и шефицом Канцеларије УН у Београду Мари Јамашитом, којој је пренео став Београда по питању најновијих дешавања на Косову и Метохији.

Петковић је саговорницу информисао о јучерашњем скупу више од 10.000 Срба код Крста, у Рудару, на коме је српски народ показао да се залаже за мир и да ће јединством и заједништвом одговорити на терор Приштине и остати на својим вековним огњиштима.

Директор Петар Петковић је скренуо пажњу и на учестала хапшења српских полицајаца, која по његовим речима, имају за циљ застрашивање Срба кроз институционално насиље и наставак прогона и репересије. Данашње објављивање најновијег списка за хапшење виђених Срба, па и чланова најуже породице председника Александра Вучића, најава је застрашујућег терора који се у Приштини спрема за српски народ у покрајини, нагласио је директор Петар Петковић.

Петковић је обавестио гошћу да су Срби на Косову и Метохији одлучни да се на миран и ненеасилан начин супротставе претњама које свакодневно стижу из Приштине, поручујући да неће одустати од својих оправданих захтева, да се пусте на слобду неосновано ухапшени, да се повуче косовска полиција са дугим цевима и оклопним возилима са севера и да КФОР гарантује да више неће долазити на север и да се уклоне спискови за хапшење највиђенијих Срба, а формирање ЗСО је услов за враћање Срба у институције.

Директор Петковић је саговорници пренео и уверавања да ће Београд наставити да чува мир и стабилност, као и до сада и да је на Приштини сва одговорност за новонасталу ситуацију у покрајини. Петковић је нагласио значај захтева који је Србија упутила команданту КФОРа о враћању српске војске и полиције на КиМ у складу са Резолуцијом 1244.

„Значај Мисије УН на KиМ, у очувању мира, безбедности и заштити људских права је немерљив и сходно томе очекујемо де ће међународне организације и институције на терену испунити задатак из свог мандата и спречити све оне који прете дестабилизацијом региона и новим конфликтима“, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …