Главна / Вести / Косово и Метохија / У Грачаници одржан традиционални фестивал “Царски гласови”

У Грачаници одржан традиционални фестивал “Царски гласови”

У великој сали Дома културе у Грачаници одржан је трећи по реду, сада већ традиционални Фестивал изворних и народних песама “Царски гласови” посвећен легендарним извођачима народне и изворне песме Мари Ђорђевић и Јордану Николићу. На фестивалу су наступили млађи извођачи из многих места широм Косова и Метохије, који су се представили публици у ревијалном извођењу.  На овогодишњем фестивалу, учешће је узело 17 извођача, док су као гости наступили волакно-инструментална група Музичке школе Стеван Мокрањац и певачка група “Каменички бисери” из Косовске Каменице.

По речима председника Удружења естрадних уметника Косова и Метохије Златка Стојановића, сви учесници фестивала су музички талентовани млади људи, а неки од њих ће вероватно и наставити да негују традицију и песме које су певали Јордан и Мара.

Поред Удружења, за организацију фестивала побринуо се и Дом културе Грачаница, као и КУД Етно извори, док су сви извођачи носили етно моделе које креира и ствара Удружење жена Авенија. Председница овог удружења Гордана Ђороћ каже да су фестивали јединствена прилика да овакви модели аутентично дочарају песму.

Треба нагласити да је сав приход од продатих улазница био намењен у хуманитарне сврхе, тачније за лечење Саре Прљинчевић.

Други део фестивала, како је најављено, биће одржан у Београду 10. и 11. јануара у сали Влада Дивљан. Медијски спонзори фестивала су РТС, РТВ Грачаница и РТК2.

 

Check Also

Петковић: У Бриселу о конкретним корацима за спровођење договора из Охрида

Дијалог Београда и Приштине наставља се 4. априла. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао …