Главна / Вести / Србија / Петар Петковић разговарао са специјалним изаслаником УK за Западни Балкан лордом Стјуартом Пичом

Петар Петковић разговарао са специјалним изаслаником УK за Западни Балкан лордом Стјуартом Пичом

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан лордом Стјуартом Пичом, кога је упознао са напорима које Београд улаже да би сачувао мир на Косову и Метохији и у целом региону. Петковић је саговорника информисао о тешком положају српског народа на Косову и Метохији, поготово након последњих једностртаних и противправних потеза Приштине.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да су напади на Србе, њихову имовину, манастире и цркве готово свакодневна појава, посебно скренувши пажњу свом саговорнику на нападе на тројицу српских дечака, који су се одиграли на Бадњи дан и Божић.

Директор Петар Петковић је указао и на јучерашњу одлуку Приштине о експропријацији српског земљишта у општини Лепосавић, чиме власти у Приштини настављају да генеришу кризе једностраним потезима и правним насиље, посебно имајући у виду да су претходне експропријације имале за циљ градњу нелегалних база специјалне полиције у српским срединама на северу покрајине.

Директор Петар Петковић је саговорнику пренео и уверавања да ће Београд наставити да чува мир и стабилност, као и до сада и да је на Приштини сва одговорност за новонасталу ситуацију у покрајини. Од стране Београда испуњене су све до сада преузете обавезе проистекле из Бриселског споразума, док Приштина скоро десет година одбија да отпочне процес формирања Заједнице српских општина, што је за нас кључно питање, подвукао је Петковић.

Београд и поред озбиљних проблема на терену, остаје опредељен за конструктиван дијалог и компромис, као једино средство путем којег се могу створити услови за трајну стабилност и просперитет на Косову и Метохији и Западном Балкану, у целини, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

Check Also

Фондација ‘Привредник’ стипендира студенте на КиМ

На иницијативу Канцеларије за Косово и Метохију, Фондација “Привредник” од 2017. године стипендира најуспешније студенте …